Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa

Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji i izgradnji novih poligona centra za obuku u bivšoj vojarni Zalužani, kod Banja Luke, da u ovoj vojarni nema ni ruskih ni američkih raketa i da u nju neće slijetati ni “boinzi ni ruski avioni”.

Dodik je rekao da su Republici Srpskoj “oteli vojsku, ali neće dozvoliti da bude oteta policija iako su i to pokušali”.

“Građani Republike Srpske će biti sigurni i s tim razlogom se oprema ova zgrada i policija”, rekao je Dodik.

Dodao je da RS po Daytonskom sporazumu ima nadležnost za sigurnost i obranu, a da je sačuvala policiju RS jer nije dala suglasnost da bude ukinuta.

“Ne činimo ništa nelegalno, protustavno ili protuzakonito, ali jeste protiv nekih bitangi koje stalno izmišljaju nešto u tom pogledu. A novinari mogu snimiti da ovdje nema ni ruskih ni američkih raketa i da ovdje ne mogu slijetati ni boinzi ni ruski zrakoplovi”, rekao je Dodik.

Naglasio je da sada samo RS želi poboljšati uvjete u kojima je policija smještena, jer se RS promovirala kao dio antiterorističke koalicije”, rekao je Dodik.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da će Centar za obuku u bivšoj vojarni Zalužani biti otvoren 4. travnja, ali je naglasio da, ipak, do tada neće biti gotovi svi radovi.

Lukač je rekao da je Vlada izdvojila 6,5 milijuna maraka koji su do sada uloženi, a da će RS u ovoj godini izdvojiti tri milijuna maraka.

Na pitanje je li RS poligon između velikih sila obzirom na priču tko obučava policijske snage, Lukač je rekao da su do sada specijalne jedinice RS obuku radile s europskim i američkim instruktorima, i da su one obučene po svjetskim standardima.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je rekla da je opredijeljenje Vlade RS da MUP dobije jedan suvremeni centar za obuku i dodala da je priča da je RS poligon između Rusije i Amerike umjetno isproducirana priča dijela međunarodne zajednice i oporbe koji nastoje ukaljati RS, te da se oko modernizacije naoružanja MUP-a stvorila bespotrebna vještačka histerija.

“RS je svjesna sebe i svog postojanja, nije dio nikakviih globalnih razmirica niti ima potencijal to biti”, rekla je ona.

Sramota što je Vučurević imenovan za veleposlanika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je imenovanje Slavka Vučurevića /PDP/ ( bivšeg gradonačelnika Trebinja za veleposlanika BiH u Sloveniji sramota za sve i upitao što se može očekivati nakon ovakve odluke.

/HMS/

na vrh članka