GO SDP BiH imat će kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SIP optužili za “pokušaj državnog udara”

GO SDP BiH imat će kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SIP optužili za “pokušaj državnog udara”

Na sjednici Glavnog odbora SDP BiH održanoj u Bugojnu usvojen je Pravilnik o kandidovanju, čime je unutar partije otvoren proces koji će se okončati utvrđivanjem izbornih lista za sve razine vlasti na području čitave države i izborom kandidata za člana Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Press centra SDP BiH.

“Podržano je opredjeljenje Predsjedništva SDP BiH u smjeru skorog utvrđivanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda, kojem bi osigurali podršku drugih političkih subjekata i šire društvene zajednice. Glavni odbor vjeruje da će kandidat SDP-a biti član Predsjedništva BiH.

Glavni odbor SDP BiH je, kako je priopćeno, još jednom “afirmirao stav SDP-a po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva da do rješenja o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba doći institucionaliziranim mehanizmima, uz osiguranje poštivanja presuda, kako domaćih sudova, tako i Europskog suda za ljudska prava”. Naglašeno je da će se “takozvanim rješenjima, kojima se pokušava produbiti diskriminacija i podjele u društvu, SDP BiH odlučno suprotstaviti svim raspoloživim mehanizmima, kako bi spriječili realizaciju takvih opasnih namjera”.

Glavni odbor SDP BiH dao je “snažnu podršku” zaključcima sastanka predstavnika SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke i Saveza za bolju budućnost, vezanih za “pokušaje nametanja neustavnih i diskriminacijskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koji ima elemente državnog udara”.

Podržani su “pozitivni procesi koje SDP BiH predvodi u Republici Srpskoj u vezi sa zajedničkim nastupom sa drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i pojedincima u okviru Proeuropskog bloka, te definiranja principa na osnovu kojih bi neki od kandidata mogao dobiti podršku ovog bloka u utrci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Glavni odbor SDP BiH je potvrdio opredjeljenje da ova suradnja, što se SDP-a tiče, ne može uključivati stranke najodgovornije za trenutno stanje u društvu, a prije svega SNSD, SDA i HDZ.

Glavni odbor SDP BiH je osudio usvajanje Zakona o poticaju stranih investicija u Republici Hrvatskoj, kojom ova susjedna država, kako su naveli “legalizira i afirmira otimanje imovine BiH”. Poraznom je ocijenjena šutnja službenih državnih institucija, naročito imajući u vidu nedavnu posjetu predsjednice Republike Hrvatske BiH, kada niti jedan od domaćih državnih dužnosnika nije iskoristio priliku da adresira ovo pitanje, kao i mnoga druga otvorena pitanja na koja je SDP ukazivao”, priopćeno je iz SDP BiH.

/HMS/

na vrh članka