Čović na prijemu povodom Dana neovisnosti: Izmjene Izbornog zakona su pitanje svih pitanja

Čović na prijemu povodom Dana neovisnosti: Izmjene Izbornog zakona su pitanje svih pitanja

Svečanim prijemom u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine obilježen je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, 1. ožujka. Domaćini prijema bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoviću. Prijemu kao ni prethodnih godina ne prisustvuje Mladen Ivanić.Čović je prvo poželio dobrodošlicu prisutnim zvanicama te je iskoristio i ovu priliku da govori o Izbornom zakonu. 

"Dan neovisnosti koji danas obilježavamo ima izraz želje za slobodom i jednakošću građana BiH koja je snažno inkorporirana u Ustav BiH. neovisnost koju slavimo ne može biti svrha sama sebi već sredstvo koje svim narodima i građanima BiH omogućava život unutar demokratskog sistema koji štiti njihova prava i slobode", kazao je Čović. 

U nastavku je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH pa je rekao da novi Izborni zakon mora biti usklađen s temeljnim načelima demokracije u kojoj vlast proistječe iz naroda i pripada narodu. 

"Suvereno pravo sva tri naroda je da bira svog predstavnika vlasti. Ukoliko dozvolimo situaciju da jedan narod ne može izabrati svog predstavnika, onda taj narod nije ravnopravan i konstitutivan, a u konačnici ni slobodan. Stoga je takvo stanje neustavno i nezakonito, a imali smo dosad primjere gdje smo se mogli uvjeriti u njegove razorne posljedice", dio je Čovićevog govora. 

Kazao je i da bez ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda nema ambijenta povjerenja, pomirenja i zajedništva. Važno je da naše različitosti prihvatimo kao naše bogatstvo i kao čvrst temelj na kojem možemo graditi zajedništvo, mišljenja je Čović. U nastavku je govorio o Izbornom zakonu. 

"U ovom trenutku izmjene Izbornog zakona su pitanje svih pitanje. U kratkom vremenu koje je ispred nas moramo postići rješenje u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH te izaslanika u državnom Parlamentu. Sva ta pitanja se moraju riješiti u interesu budućnosti ove zemlje, moramo biti odlučni u izgradnji mira. To zahtjeva novi, dugoročan pristup u odnosu na sve ono što smo dosad imali. Potreban je plebiscit o zajedničkoj budućnosti i zajedničkim snagama moramo se izboriti protiv govora mržnje, populizma i krajnje neodgovorne političke retorike koja ne doprinosi pomirenje. Dio odgovornosti je u civilnom društvu, ali i medijima koji moraju odgovornije djelovati svjesni toga da narodi BiH nose ožiljke čije zarastanje moramo pomoći zajedničkim snagama", rekao je Dragan Čović. 

Kazao je i da moramo zajedno stati iza principa ustavnosti i afirmirati ih na jedinstvenim temeljima. Čović je kazao i da je jučerašnji dan bio povijesni za našu zemlju. Istakao je da postoji realna šansa da ove godine dobijemo status kandidata za članstvo u EU, te da do 2023. godine bude članica Europske unije, prenosi Klix.

"Do nas je, budimo sigurni da je isključivo do nas. Dragi prijatelji završit ću ovo obraćanje molbom svima vama: Iskoristimo ovaj pozitivan trenutak, spustimo osobne sujete i nezadovoljstva. BiH je domovina svih nas. Sretan vam Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine", zaključio je svoj govor Dragan Čović. 

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH.

Pogled.ba

na vrh članka