Parodi:Fokus će biti smanjenje oporezivanja rada, koje je među najvećima u regiji

Parodi:Fokus će biti smanjenje oporezivanja rada, koje je među najvećima u regiji

Povećanje poreza na dodanu vrijednost u BiH nije u fokusu, ali jest smanjenje oporezivanje rada, koje je u BiH najveće u regiji, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi.On je u intervjuu za Nezavisni istraživački centar (NICK) govorio nakon što je MMF usvojio važne odluke vezane uz nastavak potpore bh. vlastima u proširenom kreditnom aranžmanu te prihvatio i pregled ekonomskog stanja i reformi u BiH. 

Infrastrukturni radovi

Govoreći o mogućnosti ekonomskog rasta, posebno nakon što su usvojene trošarine i otvoren prostor za značajnije infrastrukturne radove, Parodi je naglasio kako se, u usporedbi s procijenjenim rastom od 2,7 posto u 2017., u 2018. može očekivati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,2 posto.

Na pitanje podržava li izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i povećanje PDV-a, Parodi je istaknuo kako iz MMF-a nisu razgovarali s bh. vlastima o izmjeni stope PDV-a, kazavši kako je fokus u idućem razdoblju usmjeren na smanjenje oporezivanja rada, koje je među najvećima u regiji.

Osvrnuo se i na rad Porezne uprave Federacije BiH u posljednjih nekoliko godina, nazivajući ga impresivnim i iznoseći podatak kako je u 2017. godini naplata izravnih poreza porasla za više od 13 posto, što je mnogo više od ekonomskog rasta i pokazuje kako Porezna uprava radi svoj posao. Govoreći o EFF aranžmanu, Parodi kaže kako je provođenje tog programa uglavnom zadovoljavajuće unatoč kašnjenjima u pogledu reformi. 

Naplate izravnih poreza

Većina fiskalnih ciljeva iz programa je ispunjena, dodaje, proračuni su usvojeni u parlamentima BiH i entitetima u skladu s preporukama MMF-a, a vlasti su harmonizirale entitetske zakone o porezu na dobit, što će pojednostaviti oporezivanje za poduzeća i smanjiti prostor za poreznu evaziju.

"Također, novi zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo na razini entiteta pomoći će u modernizaciji bankarskoga sektora BiH i učinit će ga više sigurnim ",  kazao je, podsjećajući kako se još uvijek čeka na usvajanje Zakona o osiguranom depozitu u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime će se taj sustav zaokružiti.

Parodi se osvrnuo i na sveukupnu ekonomsku situaciju, ocjenjujući kako je ekonomija stabilna te se očekuje kako će se tempo rasta ubrzati u skoroj budućnosti, a osnove makrostabilnosti rezultat su višegodišnjeg opreznog fiskalnoga upravljanja i aranžmana valutnog odbora.

Mišljenja je i kako je potrebno posvetiti pozornost rastu koji će biti vođen privatnim sektorom, što je ključ za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za kategoriju mladih ljudi, a kako bi se promovirale aktivnosti privatnog sektora, potrebno je da vlade ubrzaju provođenje reformi u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, prenosi Večernji list BiH.

Pogled.ba

na vrh članka