Što donosi Nacrt zakona o razvojačenim braniteljima?

Što donosi Nacrt zakona o razvojačenim braniteljima?

Nakon dugotrajnih pregovora u kojima su sudjelovali predstavnici županijskih ministarstava za pitanje branitelja, federalno Ministarstvo za pitanje branitelja i predstavnici udruga koje okupljaju pripadnike HVO-a i Armije BiH u proceduri se ponovno našao prijedlog zakonskog rješenja o razvojačenim braniteljima, a koji donosi 15 definiranih prava razvojačenih i članova njihovih obitelji, uključujući pravo na zdravstveno osiguranje, ali i naknadu koju će moći ostvariti branitelji koji nemaju nikakvih primanja.Nacrt zakonskog rješenja u četvrtak je proceduru uputio federalni ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salko Bukvarević, a on bi prije nego što se nađe na Vladi trebao dobiti pozitivna mišljenja Ministarstva financija, Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo, piše Dnevni list.

Neka od prava

Bukvarević je tijekom posjeta Mostaru najavio kako se kroz Nacrt ovog zakonskog rješenja na sustavan način definira 15 prava, a ona će biti raspoređena od općina, županija pa do Federacije. Jedno od prava koje je predviđeno odnosi se na uvođenje osnovnog osiguranja u iznosi 25 posto prosječne plaće u Federaciji za one branitelje koji nemaju nikakvih primanja, a koji imaju 60 i više godina i žene branitelje koje imaju 50 godina i više.

Također, jedno od prava koje je definirano je i obveza zdravstvenog osiguranja za sve branitelje i članove njihovih obitelji, kao i prednost u zapošljavanju uz predviđene kazne za one poslodavce koji tu prednost ne poštuju. Istodobno, Nacrt predviđa liječenje branitelja i članova njihovih obitelji u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, a omogućio bi se i dokup staža za one kojima treba da bi došli u mirovinu.

Otvoriti raspravu

Slavko Marin, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat u Glavnom vijeću HNS-a kazao je za Dnevni list kako je ovaj Odjel već ranije, prije deset mjeseci, definirao zaključke, a među kojima je i onaj da se u proceduru mora uputiti zakonsko rješenje o razvojačenima, odnosno da se mora otvoriti javna rasprava kako bi se znalo činjenično stanje.

-Mi smo zagovornici stavljanja u proceduru i otvaranja javne rasprave o zahtjevima branitelja u Parlamentu. Da se temeljem argumenata i činjenica koje će podastrijeti federalno Ministarstvo branitelja definira, dođe do činjeničnog stanja koji su to financijski kapaciteti u odnosu na braniteljske zahtjeve i što se to može uraditi u situaciji kakva jeste, kazao je on, podsjetivši kako su i na sjednicama, pa i onoj na kojoj su bili i predstavnici udruge Zaboravljeni branitelji, kazali da se ovo pitanje treba pokušati riješiti u okviru zakona o razvojačenim braniteljima.

-Neozbiljno je da govorim treba dati ovoliko ili onoliko, ali jesam da se pred javnošću vodi rasprava i da nitko ne zloupotrebljava ove ljude u političke svrhe, napomenuo je Marin.

PTSP i logoraši

Kada je riječ o udrugama, Marin je naglasio kako je Odjel za branitelje protiv prijedloga da se prestanu financirati udruge, naglasivši kako su one jedini legitimni predstavnici i zagovornici HVO-a u federalnom Ministarstvu branitelja.

U kontekstu udruga on je istaknuo i kako Odjel za branitelje traži da uz već postojeće četiri krovne budu i one koje okupljaju branitelje oboljele od PTSP-a kao i logoraše.

Registar

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević danas je u Tuzli prezentirao Registar pripadnika 2. korpusa Armije RBiH.

Ovo je dogovoreno na prošlotjednom sastanku u Tuzli, a tada je na zahtjev Koordinacije braniteljskih organizacija Grada Tuzla usuglašeno da 10. ožujka bude objavljen registar branitelja za regiju sjeveroistočne Bosne, odnosno registar pripadnika 2. Korpusa Armije BiH.

Pogled.ba

na vrh članka