U Banjoj Luci potpisan sporazum o dodjeli sredstava EU za gradnju mosta preko Save kod Gradiške

U Banjoj Luci potpisan sporazum o dodjeli sredstava EU za gradnju mosta preko Save kod Gradiške

Europska komisija izdvojila je 6,8 milijuna nepovratnih sredstava za financiranje troškova gradnje novog mosta preko Save kod Bosanske Gradiške koji će povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o aktiviranju th sredstava potpisan je u utorak u Banjoj Luci.

“Ovime je napravljen još jedan korak ka uzajamom približavanju (država), a taj korak je konačni početak gradnja mosta u Gradišci, što je dugogodišnje obećanje”, kazao je tom prigodom šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark dodajući kako je ovime BiH ujedno biti bliža Europskoj uniji.

Ugovor potpisan između predstavnika Europske investicijske banke (EIB) i Vijeća ministara BiH podrazumijeva sufinanciranje novog graničnog prijelaza, mosta te pristupnih cestovnih pravaca unutar BiH.

Potpisan je i dodatni ugovor od 47 milijuna eura nužnih za dovršetak autoceste između Banje Luke i Doboja, čija bi izgradnja, planirana do kraja ove godine, trebala znatno skratiti putovanje iz sjevernih dijelova Hrvatske ka središnjem i južnom dijelu BiH.

Kroz plan povezivanja zapadnog Balkana (Conectivity Agenda) do 2020. godine Europska je unija osigurala milijardu eura za financiranje različitih infrastrukturnih projekata koji trebaju povezati države regije, a sufinanciranje mosta kod Gradiške dio je tih projekata.

Prema postojećim izračunima gradnja mosta kod Gradiške stajat će 22,3 milijuna eura, što dvije države sufinanciraju u podjednakim omjerima, a Hrvatska još treba izgraditi i spojnu prometnicu s autocestom Zagreb-Lipovac, za što je potrebno dodatnih oko 65 milijuna eura.

Hrvatska svoje troškove do 85 posto planira pokriti iz europskih fondova.

Izvor: hina/mt

na vrh članka