Prlić: SDP će stati iza kandidature Željka Komšića

Prlić: SDP će stati iza kandidature Željka Komšića

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a bila je gošća emisije Dan uživo na N1 televizije u kojoj je komentirala događanja u SDP-u i aktualna događanja u BiH.Banjolučki Gradski odbor SDP-a nedavno je predložio glumca Enisa Bešlagića za člana Predsjedništva BiH. Je li ta kandidatura validna?

"Validna je. Mi imamo proces kandidiranja do 15. travnja i svaki član može predložiti koga želi. Ali to trebaju potvrditi organi stranke što znači da on nije zvanično kandidat SDP-a. Ponosna sam jer je već preko 1.000 članova predložilo kandidate za sve nivoe vlasti. To je bila želja GO Banja Luka i drago mi je da su izašli sa vijesti koja je i neobična. Zasigurno su sebi uzeli pravo koje nalaže i stranka i predložili čovjeka koji je veliki patriota i veliki glumac", rekla je Prlić.

Ona je dodala da je za nju Enis Bešlagić velika osoba i veliki patriota.

"Imao je nastup gdje je održao lekciju političarima prije dvije godine, kao i u razgovoru koji je dao za vašu televiziju. Zašto ne? Moj cilj i cilj SDP-a je da se svako može kandidiran i biti biran."

Danas je održana sjednica Predsjedništva SDP-a, a Prlić je kazala da na njoj nije razgovarano o kandidaturama za izbore.

"Razgovarali smo o procesu kandidiranja, odnosno kako ga završiti. Do 5. travnja ćemo sve finalizirati, a onda ide Glavni odbor. U svibnju ćemo imati neke potvrde. Što se tiče napisa i nagađanja ko će imati kojeg kandidata, SDP će imati zasigurno svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH", rekla je Prlić.

Denis Bećirović je ime koje se spominje kao kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva.

"On se često spominje. Ako je predložen Enis Bešlagić, zašto ne bi i Bećirović. Pravilo unutar stranke je da se predloži neko unutar ljevice odnosno netko tko je nezavisan. Ako on bude naš kandidat, voljela bih vidjeti reakcije ljudi koji su sputavali to Željku Komšiću ako Hrvati glasaju za Denisa Bećirevića ili za Enisa Bešlagića ili bilo koga drugog.

U Zastupničkom domu prošao je prijedlog SDP-a, DF-a i SBB-a o tehničkim izmjenama glasanja, tj. skeniranju glasačkih listića, a tražio se i video nadzor glasanja. Može li se to implementirati do narednih izbora i ima li novca u proračunu za to?

"Stav Predsjedništva SDP-a je da smo zadovoljni jer je to prošlo na našu inicijativu i stranaka koje su stale uz nas. Novac je najmanji problem jer te skenere neće jednom koristiti i baciti, već će se koristiti na više izbornih ciklusa. Pričali smo s ljudima iz međunarodnih organizacija koji su voljni financirati tako nešto da bi na kraju bilo do glasača, a ne do brojača glasova", odgovorila je Prlić.

Je li kandidatura Željka Komšića poremetila planove SDP-a?

"Iznenadila nas je iskreno, jer nismo na sastancima imali tako izraženu želju. Ali opet ćemo stati iza kandidature Željka Komšića i našeg kandidata. Najsretniji bi bili kada bi mogli kandidirati za sva tri člana Predsjedništva."

Potpredsjednica SDP-a je kazala da je pravo Željke Komšića da se kandidira, da bude biran i da bira.

"Zadnjih godinu-dvije nekako je logično bilo da će izaći sa svojom kandidaturom, ali bi voljeli da je to rekao prije nama nego javnosti jer je bio satjeran u kut sa svakodnevnim prozivkama Dragana Čovića."

SDP se aktivirao u entitetu Republika Srpska, a Prlić ističe da se u RS odvija veoma bitna priča.

"SDP je stranka svih građana u BiH. Sada smo to pojačali i fokus se prebacio na RS što se tiče SDP-a. Tamo imamo divne ljude, koje smo odmah stavili u strukture SDP-a kako bi bili na izvoru informacija i kako bi što bolje komunicirali. Oni okupljaju veliki broj članova, a to je jedna mlada priča. Ponosna sam da imamo veliki priliv novih članova."

Prlić je istaknula da se u RS pravi nova i zdravija ljevica.

"Zajedno da pričom o Proeuropskom bloku koji će okupiti partije i stranke. Sada smo mali u RS, ali želimo okupiti ljude koji razmišljaju kao mi."

Lana Prlić kao mlada obavlja visoku funkciju unutar SDP-a.

"Nisam krenula u politiku s osobnim interesom, već iz raje i gušta i iz nečega jer želim svoje dijete odgajati u jedinstvenom Mostaru i jedinstvenoj BiH, a ne da čekam ispred nekog veleposlanstva da dobijem papir i da idem vani. To je moj cilj. Šta će se desiti, ne znam", rekla je Prlić za N1.

Gošća Dana uživo je izrazila nadu da će doći do izmjena Izbornog zakona, ali ne na račun građana.

"Odnosno ne u korist pojedinih političkih subjekata koji tako štite svoje fotelje i time prijete da će blokirati izbore. Nadam se da će doći neka pamet da imamo normalan Izborni zakon i normalnu državu gdje svako može birati i da svako isto vrijedi. Zašto ja vrijedim više u Hercegovini nego kao Hrvat u Sarajevu?"

Pogled.ba

na vrh članka