Čavara: SDA je stvorio paralelni sustav koji upravlja Federacijom BiH

Čavara: SDA je stvorio paralelni sustav koji upravlja Federacijom BiH

Vlast u Federaciji ne funkcionira, a jedini koji u ovome trenutku okuplja čelnike Vlade FBiH i Parlamenta je predsjednik Federacije Marinko Čavara. Upitan misli li da će u idućim tjednima biti prevladana kriza vlasti u Federaciji, Čavara je kazao kako je teško predviđati što će biti.

-Uvijek se nameće obveza kako moramo pregovarati. Problemi o kojima razgovaramo gomilali su se od početka mandata. Imali smo situaciju da ova parlamentarna većina, nakon izlaska DF-a iz vlasti i ulaska SBB-a, u Domu naroda nema većinu. Imali smo situacije u kojima SDA donosi odluke u Zastupničkom domu s oporbom, i to uglavnom odluke koje su išle protiv Hrvata. Nezapamćeno je u demokratskom svijetu da jedna većina funkcionira na takav način. Stvoreno je veliko nepovjerenje, osobito prema hrvatskim strankama u vlasti. Došlo je i do velikog sukoba između SDA i SBB-a, što je također otežalo funkcioniranje vlasti. A sada imamo i raskole u SDA. Blago rečeno, situacija je složena. Moja obveza, kao predsjednika Federacije, je tražiti rješenja i načine kako osigurati da institucije funkcioniraju. Europski put mora se nastaviti, ne smije biti trajnih zastoja, kazao je Čavara za Večernji list.

Kazao je kako je ovo sada kulminacija loših odnosa.

-Imamo situaciju da ravnatelj Federalne uprave policije od početka mandata na neki čudan način ostaje na dužnosti uz pomoć SDA, a davno je trebao otići. Zapravo, službeno nije ni imenovan. I to još nije riješeno. Dalje, Federalna televizija već deset godina radi izvan zakona i tražimo da se vrati u zakonske okvire, da Parlament donese izmjene i dopune zakona, popuni Upravni odbor FTV-a, izabere legalnoga ravnatelja. Ali SDA i to opstruira. Možemo reći kako se nastoji izvršavati samo ono što odgovara SDA, a sve drugo je na čekanju, kazao je predsjednik FBiH, te dodao:

– Imamo i situaciju imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja Porezne uprave FBiH i to javnost zna, ali je manje poznat problem vezan uz imenovanje ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove. Vlada je 23. prosinca donijela odluku o postavljanju ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali SDA blokira provođenje te odluke. Imamo sličan problem u Agenciji za državnu službu, Federalnom zavodu za statistiku itd. S druge strane, imamo slučaj Razvojne banke gdje je, nakon isteka mandata, direktor Razvojne banke Salko Selman odmah razriješio izvršne direktore iz HDZ-a BiH, SBB-a i SDA, ali je one iz SDA imenovao za svoje savjetnike. U Nadzornom odboru imamo situaciju pola-pola i nema donošenja odluka, nema više izvršnih direktora i ta institucija sada radi izvan zakona. Premijer Fadil Novalić ne želi sazvati Skupštinu Razvojne banke, što stvara nove komplikacije. Rezultat svega je da je cijeli represivni aparat koji kontrolira poslovanje poduzeća u Federaciji pod kontrolom SDA i iz te stranke rade sve da stanje takvo ostane, naglasio je Čavara.

Čavara je kazao kako Federalna upravu policije provodi istrage kako želi.

-SBB je tražio podatke koliko je kaznenih prijava podneseno protiv nositelja javnih dužnosti samo u prva dva mjeseca ove godine jer oni imaju informaciju kako je drastično porastao broj onih prema njihovim članovima i onima iz SDA koji ne provode politiku stranke. Represivni aparat uključio se u međustranačko sukobljavanje, ali taj aparat radi samo za jednu stranku, kazao je predsjednik FBiH.

Čavara je potvrdio kako su sve nabrojene institucije su pod strogom kontrolom SDA

– I ne samo to. Imate i ravnatelja Agencije za državnu službu koji provodi proceduru prijema državnih službenika, tako da i to SDA kontrolira. Znamo koliko je sudaca i tužitelja pod utjecajem tih struktura. Znamo tko su i tko utječe na njih te dobijete sliku dominacije Bošnjaka ne samo u Vladi FBiH nego i u institucijama čiji se rad odnosi na svakodnevni život u ovom entitetu. I moj slučaj na autocesti prošle godine možemo vezati uz tu priču, kazao je.
Nitko neće pristati na nove ustupke dok se nagomilani problemi ne riješe, naglasio je Čavara.

-Nema spremnosti da se provode reformski procesi, nego se SDA bavi ovakvim stvarima i onda dođemo u ovu situaciju. Sjetite se problema oko proračuna, ukidanja hrvatskog prefiksa iz imena javnih poduzeća i još nekih primjera koji nam jasno pokazuju kako se ne razmišlja o europskom putu i reformama, nego kako će jedan većinski narod vladati drugim narodom koji je malobrojniji i trebao bi biti konstitutivan u odnosu na druga dva naroda, kazao je predsjednik FBiH, te naglasio:

– Pravi se paralelni sustav koji je izvan zakona. Ako imate FTV koji radi izvan zakona i kojem federalni Parlament 11 godina nije dao suglasnost na Statut RTV FBiH, a radi po Statutu koji je sam sebi napisao, onda vam je jasno što se događa. Ako je ravnatelj Federalne uprave policije trebao prije godinu i pol dana ići u mirovinu, a nije, nego pokušava ne sve načine ostati tu gdje jest, onda nam i to govori što se događa. SDA je nezakonito, gotovo silom, postavio sve te kadrove na čelo institucija koje spominjemo i jasno je kako se uspostavlja dominacija nad narodima koji žive u ovome entitetu.

Osvrćući se na okolnosti u kojima je najavio i mogućnost raspušatanja Parlamenta FBiH, Čavara je kazao:

– To je bila situacija u kojoj je nastala podjela u Parlamentu na Bošnjake i Hrvate. Imali smo eskalaciju nacionalizma. Da smo imali izravni prijenos sjednice na TV-u, vjerujem kako bi javnost bila šokirana onim što su zastupnici govorili. Rekao sam da, na temelju odredbi Ustava koje kažu da predsjednik Federacije, ako oba doma Parlamenta ne uspiju donijeti proračun prije početka proračunske godine, raspušta Parlament. To nije pitanje moje volje i želje, nego ustavna odredba. Ipak, tada bi nastala velika šteta jer entitet nije imao proračun i ne bi ga imao tko donijeti. I to bih uradio samo ako bih spriječio veću štetu od one koju imamo sada, kazao je.

Upozorio je kako kod određenog broja ljudi stalno imamo radikalnu retoriku. -Oni smatraju kako je neprihvatljivo da Hrvati biraju svoje predstavnike u vlasti i da se Izborni zakon mijenja u tome smjeru…

– Čak i u ZAVNOBiH-u piše kako je BiH zemlja Hrvata, Muslimana i Srba. A oni koji se kunu u taj ZAVNOBiH ruše ga svojim ponašanjem. I još govore kako brane BiH. Želi se predstaviti javnosti kako samo SDA i njegov predsjednik brane BiH, a svi su ostali protiv ove države. Sve prethodno rečeno govori kako to nije slučaj, kazao je Čavara.

Čavara je govorio i blokadi u oblasti cestogradnje.

– Blokada u oblasti cestogradnje prepoznata je već dulje, osobito u južnom dijelu zemlje. I danas vidimo kako je, bez obzira na to što su osigurana sredstva, što su stečeni uvjeti da se gradi, malverzacijama vezanim uz natječaj već dvije godine nemoguće izabrati izvođače. To jasno pokazuje jednu suludu politiku koja smatra kako kroz Hercegovinu ne treba graditi brzu cestu i autocestu. Brani li se tako ova zemlja? Postavlja se pitanje kako s takvom politikom postići napredak. Teško, ali nemamo alternativu. Moramo pregovarati i pokušati odblokirati procese, kazao je.

Na konstataciju da pregovori ne daju rezultate, Čavara je ponovio:

– Moramo graditi institucije države, odnose među narodima. Ne možemo se umoriti od toga. Što je drugi izbor? Vjerojatno ono što odgovara onim devijantnim skupinama koje funkcioniraju samo u neredu i tu se najbolje snalaze. Ja ću i dalje sazivati sastanke jer nemamo drugog izbora. Ako bar jednu stvar dogovorimo, dobro je, nagalsio je.

SBB je zamijenio DF u vlasti, ali je dužnosnik DF Milan Dunović i dalje dopredsjednik FBiH. Upitan je li onda DF u vlasti, Čavara je kazao:

– Upravo to je problem cijele priče. Formalno je DF izašao iz vladajuće većine, a Dunović je ostao na dužnosti kako bi destruktivno djelovao. Daje na Ustavni sud zakone koje većina usvoji. Sva sreća što njegova uloga i ovlasti nisu značajnije, inače bismo imali još veće opstrukcije s njegove strane. On je tu kao dopredsjednik DF-a i dopredsjednik Federacije isključivo kako bi zaustavio pozitivne promjene. I još koalira sa SDA kada im to odgovara. Zato je Federacija danas tu gdje jest, kazao je Čavara u intervju Večernjem listu.

/HMS/

 

na vrh članka