Trump potpisao imenovanje: William Berkeley zadužen je za Balkan

Trump potpisao imenovanje: William Berkeley zadužen je za Balkan

William Berkeley novi je član Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Sjedinjenih Američkih Država. Kako saznaje „Dnevni avaz“, Berkeley je novi direktor u NSC-u zadužen za Balkan.

Boravio u BiH

Riječ je o prekaljenom političaru, diplomati, ali i osobi sa značajnim iskustvom stečenim radom u američkim obavještajnim i sigurnosnim strukturama.

Berkeley odlično poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini. Tijekom devedesetih godina često je boravio u našoj zemlji, kako za vrijeme rata u BiH, tako i u godinama poslije.

Između ostalog, on je intenzivno radio na realizaciji programa „Opremi i obuči“, kojim su SAD izgrađivale Vojsku Federacije.

James Pardew od 1996. do 1999. godine redovito je boravio u BiH i na Balkanu. Berkeley je tijesno surađivao s njim, posebno u vrijeme programa „Opremi i obuči“.

Crna lista

Iz tog razdoblja ostala je, na primjer, i „crna lista“ SAD, na kojoj se i sada nalazi više tadašnjih (pa i sadašnjih) istaknutih prvaka Stranke demokratske akcije (SDA), predvođenih Hasanom Čengićem, navodi sarajevski list.

/HMS/

na vrh članka