Raznovrstan repertoar drugog dana SFF-a: Gala projekcija filma “Muškarci ne plaču”

Raznovrstan repertoar drugog dana SFF-a: Gala projekcija filma “Muškarci ne plaču”

Drugi dan Sarajevo film festivala donosi 24 projekcije i brojne filmske susrete. Pored toga što će publika imati priliku poslušati kako je nastala finska drama-komedija “Druga strana nade”, moći će uživati u raznovrsnom i bogatom repertoaru, piše Dnevni Avaz.

U sklopu programa Open Air večeras će u Ljetnom kinu Raiffaisen, poznatijem kao “Metalac”, u 20.30 sati biti prikazan film “Niotkuda” njemačkog reditelja turskog porijekla Fatiha Akina.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu gdje je nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena glavnoj protagonistici Diani Kruger.

U Narodnom pozorištu natjecateljski program će otvoriti film “Zrno” turskog redatelja Semiha Kaplanoğlua.

Prema najavama, profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku sjemenja, živi u nedefiniranoj bliskoj budućnosti u gradu koji magnetni zidove štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu.

Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetski modificirana sjemena. Kako bi ga potražio Erol kreće na put koji će ga natjerati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

U okviru natjecateljskog programa bit će upriličena i Gala projekcija filma “Muškarci ne plaču” bh. reditelja Alena Drljevića koji je na filmskom festivalu u Karlovim Varima nagrađen Specijalnom nagradom žirija.

Ova drama, na koju je bh. redatelj Alen Drljević čekao 12 godina, govori o borbi deset ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije s PTSP-om.

Dio njegove savršene ekipe koja je dobila pozitivne kritike velikih filmskih stručnjaka te ovacije publike na festivalu u Češkoj su glumci Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Sebastian Cavazzo, scenarist Zoran Solomun, scenografkinja Mirna Ler, producenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, koproducenti Smiljan Tolj, Rebbeka Garrido i Bojan Mastilović te montažer Vladimir Gojun.

Podsjećamo, Drljević je na festivalu Karlovy Vary osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija.

U multipleksu Cinema City u okviru programa Dokumentarni 1 bit će prikazani filmovi “Postoji li razlog zbog kojeg ti to ne možeš?” Aleksandra Bundala, “Intervju s ratnim zločincem” Ismara Badžića i “Vjerovanje” ukrajinskog redatelja Ashota Dzhazoyana.

U Cinema Cityiju će, između ostalog, biti prikazani i filmovi “Ljeto 1993” rediteljice Carle Simon, Americana (Ljubavna poezija) Ozrena Cvijetića, “Mrtve ribe” Kristijana Milića i The Books Of Knjige: Slučajevi Pravde crnogorskog reditelja Zorana Markovića.

Svi oni koji nisu imali priliku sinoć pogledati film “Druga strana nade”, mogu pogledati ovo filmsko ostvarenje u kinu Novi Grad.

/HMS/

na vrh članka