BiH na dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa, broj bolesnika na dijalizi raste

BiH na dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa, broj bolesnika na dijalizi raste

BiH je na samom dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa, izjavio je u četvrtak u Mostaru predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljavić."Mi prosječno imamo 20-tak transplantacija u Federaciji BiH dok susjedna Republika Hrvatska ima 300-400 što je ogromna razlika ", kazao je Žuljević novinarima uoči tribine Darivanje organa-novi život na dar koja je organizirana u povodu Svjetskog dana bubrega. Kao razlog tako malog broja transplantacija Žuljević navodi neprovođenje Zakona o transplantaciji organa.

Po njegovima riječima, Federalno ministarstvo zdravstva je najodgovornije jer ono to treba provesti kao i koordinatori u Federaciji koji, trebaju utvrđivati moždane smrti i razgovarati s obiteljima kako bi pristali na darivanje organa. Žuljavić je upozorio kako se broj bolesnika koji su na dijalizi iz godine u godinu se povećava. Razlog tome je, kako je kazao, nedovoljna prevencija bubrežnih bolesti.

"Mi se bavimo zapravo posljedicama. Dijalize su nam prilično loše. Imamo zastarjelu aparaturu, nemamo dovoljno ni lijekova, a o kadru medicinskom da i ne govorim ",  kazao je predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. Ocijenio je kako je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega te da je vrlo važno podići svijest o darivanju organa kako bi "imali više transplantacija i kako bi spašavali ljude, ustvari skidali ih s aparata za dijalizu".

"Mi smo svi potencijalni primatelji pa tek onda darivatelji",  upozorio je Žuljević. Ustvrdio je kako je 20 puta veća šansa da će nam trebati neki od organa za transplantaciju nego da ćemo sami biti darivatelji. Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg s tribine u Mostaru pozvao je ljude da postanu donori te da na taj način pruže nadu oboljelima. Dražen Zemun iz Križevaca (RH) transplantirao je srce 2008. godine u Zagrebu. 

"Sada će mi biti 10 rođendana po srcu i osjećam se ne dobro, nego fantastično",  istaknuo je Zemun. Smatra kako je jedini i ispravni put za ljude koji boluju od raznovrsnih bolesti - transplantacija organa te da je to povratak u novi život. Naveo je kako je na srce čekao oko 4 mjeseca. Pomoćnik ravnatelja SKB-a Mostar za znanstveno-istraživački rad za nastavu Ivica Ćavar kazao je da su u intenzivnim pripremama kako bi pokrenuli transplantacijski program u bolnici.

Naveo je kako je to dugotrajan proces te da nije jednostavan, ali su se prihvatili tog izazova i nada se kako će uskoro krenuti s transplantacijom tkiva i organa u SKB-u Mostar. Inače, tribinu su organizirali Donorska mreža u BiH, Udruga dijaliziranih i transplantiranih FBiH i SKB Mostar.

(Fena)
 

na vrh članka