Mostar je danas središte akademskog i znanstvenog života

Mostar je danas središte akademskog i znanstvenog života

Vijeće za znanost BiH najvažniju točku dnevnog reda imalo je izmjenu poslovnika, ali i razmatranje pravilnika o nagradama koje je u nadležnosti vijeća i u tom smislu su doneseni određeni zaključci – rekao je Tomić novinarima, ističući kako je Mostar danas središte akademskog i znanstvenog života.

Dodao je kako je zasjedanju rektorske konferencije na dnevnom redu bilo pitanje internacionalizacije i zajedničkih nastupa na nekim međunarodnim aktivnostima, a usvojena je i knjiga grafičkih standarda.

– Razgovaralo se o načinima na kojim ćemo raditi u budućnosti- rekao je mostarski rektor, naglašavajući kako nije sporno da na neka akademska pitanja gledaju različito ali u okviru rektorskog zbora vlada tolerantna i široka akademska klima.

Istaknuo je kako usuglašavaju sve više pitanja te se nada kako će u budućnosti moći donijeti važne odluke koje do sada rektorski zbor nije donosio na svojim slijednicama.

– Krajem lipnja će se održati regionalna rektorska konferencija na koju će biti pozvani najvažniji rektori u okruženju,a na kojoj će se razgovarati o stanju visokog obrazovanja – najavio je Tomić.

Poznato je, kako je rekao Tomić, da je Rektorski zbor problematizirao stanje znanosti u BiH, te da su uputili bosanskohercegovačkoj javnosti apel za loš tretman znanosti visokog obrazovanja.

Naglasio je kako rektorska konferencija može brže, više i jače biti snažan činitelj u ovom društvu te pokrenuti neke procese koje politika ne može.

– Svjesni smo da država odnosno nadležne obrazovne vlasti ulažu ne dovoljno sredstava. Moramo se projektno orijentirati i da sredstava moramo tražiti tamo gdje su projekti. Budemo li čekali da nadležne obrazovne vlasti izdvoje onoliko koliko je nama potrebno, to će trajati – kazao je rektor Tomić.

Komentirajući današnju sjednicu, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci Luka Kecman rekao je da cijela civilizacija čovječanstva počiva na znanstvenim postignućima i to je jedan od argumenata koji je neupitan.

Dodao je kako je na njima da tu poziciju poboljšaju, a na političarima je da obećaju.

Prorektorica za kvalitetu Univerziteta Sarajevo Maida Čohodar Husić rekla je kako ju je pozitivna atmosfera i energija na današnjem sastanku ohrabrila da visoko obrazovanje ima šanse.

– Govorili smo o bitnoj stvari, trebamo biti dobri u poslu koji radimo, a političari da nam pomognu u poslu koji oni rade. Samo tako u jednoj sinergiji možemo ići korak naprijed – kazala je prorektorica.

/Fena/HMS/

na vrh članka