Sud BiH: Fahrudin Radončić oslobođen po svim točkama optužnice

Sud BiH: Fahrudin Radončić oslobođen po svim točkama optužnice
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostupanjsku presudu kojom se Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, oslobađa optužbi po svim točkama optužnice, koja ga je teretila da je ometao suđenje Naseru Keljmendiju.

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić. 
 
Presudu je izrekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović.

Riječ je o procesu koji je trajao više od dvije godine, a Radončića i ostale se teretilo da su zajedničkim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama u razdoblju od 14. prosinca 2015. godine do 12. siječnja 2016. godine ometali rad pravosuđa na način da su prijetnjama, zastrašivanjem i obećanjem nedopuštene koristi navodili svjedokinju Azru Sarić na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu. Radončić se teretio da je vršio pritisak na Sarić da lažno svjedoči, dok su Dautbašić i Šahman bili osumnjičeni za izvršenje djela.

Radončiću se također teretilo da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s tim otvorena istraga te, ako jeste, da pokuša utjecati da se ona zatvori, zauzvrat obećavši imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanice BiH u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji.

Izvor: Vijesti.ba / Bhrt.ba

na vrh članka