Iz Sarajeva ni u ratu nisu protjerivali intelektualce, a sada to rade

Iz Sarajeva ni u ratu nisu protjerivali intelektualce, a sada to rade

Nad njim se provodi medijsko-politička hajka jer se, između ostalog, njegovi stavovi ne podudaraju s bošnjačkim političko-medijskim mainstreamom. 

"Prije Uge su ovo upozorenje dobili Đorđe pa Ljubinja i sad Vlaisavljević... Nitko mi ne može reći da je to slučajno", rekla je u emisiji Zrcalo tjedna na Našoj TV Sanja Vlaisavljević, supruga Uge Vlaisavljevića, jednog od najuglednijih filozofa na našim prostorima i profesora s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Nad njim se provodi medijsko-politička hajka jer se, između ostalog, njegovi stavovi ne podudaraju s bošnjačkim političko-medijskim mainstreamom. 

Uz Sanju Vlaisavljević, koja je direktorica Centra za kulturu dijaloga u Sarajevu i supruga spomenutog Uge, u Zrcalu tjedna gostovao je i Ivan Šušnjar, glavni urednik i vlasnik portala Poskok.

Šušnjar smatra da je Vlaisavljević manje zastupljen u medijima od nekih, kako kaže, trećeligaških profesora. 

"Izvoli se prilagoditi, jer mi smo kao društvo (Sarajevo) pomjerili kriterije i definicije fašizma", smatra Šušnjar I dodaje da Vlaisavljević cijelu karijeru radi isto.

Pomicanje granica

"Profesor Vlaisavljević je ostao na istom mjestu cijelu svoju karijeru. Načela humanizma, pravednosti, jednakosti i tako dalje, međutim ako vam ljudi poput Arnautovića kroje vrijednosti u društvu i pomiču granice prema onom što je fašizam, a sve po uzoru na onaj Busuladžićev iz 1941. ako tako promatrate iz tog sustava, onda Vlaisavljević jest fašist, iz njihovog sustava", rekao je Šušnjar i dodao kako se stvara jedna umjetna situacija.

Prvo upozorenje pa priprema za otkaz

"Vlaisavljeviću je prvo poslano upozorenje i pripreme za otkaz, a onda kad je nastupio na skupu koji je organizirao rektor Tomić, onda je to nešto što se ne oprašta", rekao je Šušnjar i dodao: 

"Oni sada najavljuju novi val pritisaka, novi val denunciranja i onog medijskog ubijanja o kojem smo ranije govorili. Čak se stvara jedan hologram o profesoru da je on nasilnik, psihički bolesnik i vi kada se nađete u takvoj situaciji, vi možete dobiti na sudu potvrdu da vi to niste, da ste oklevetani, ali slika koja je stvorena o vama ostaje. Oni njega čak ne moraju ni smijeniti, ali njemu, njegovoj djeci i supruzi je sutra gore živjeti, u tom gradu koji se pretvara u jedan ideološki borg", rekao je Šušnjar.

Nikada do sada...

"Do sada se nikad nije desilo da jedna politička partija poziva na progon jednog intelektualca iz Sarajeva, čak ni u ratu. To je primjer bez presedana. Ako to vidimo, onda vidimo i da je stanje na Filozofskom puno korupcije i nepotizma... Ono što prethodi ovoj priči i kulminaciji političko-ideološkog progona koji prije dva dana dobio i tu formu jest nepriklanjanje ideologiji mase i toj famoznoj tzv. građanskoj kulturi Sarajeva. Svatko tko se založi za prava svih naroda odmah je marginaliziran", smatra Sanja Vlaisavljević.

Fašizam za dobar dan

"Riječ fašista u Sarajevu se koristi kao dobar dan. Što god kažete odmah ste fašista. Dakle, fašista ste samo zato što kažete da Hrvati imaju pravo birati svoje predstavnike, ako kažete da je srpski narod birao Dodika, kad govorite notornu činjenicu, proglase vas fašistom, međutim ono što je interesantno jest to da je peticiju Ugi Vlaisavljeviću potpisalo preko 600 ljudi, a riječ je o ljudima koje vi nikad ne bi mogli vidjeti da sjede za istim stolom, niti bi se ideološki složili", rekla je Sanja Vlaisavljević.

"Sudac iz Sokratova procesa"

Profesor s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić, kazao je u Zrcalu tjedna da je i sam doživio slične stvari. 

"Jedne prilike se profesor Iko Skoko zauzeo za mene i rekao da bi sa mnom i u rat, dok s ovima drugima ne bi nigdje", rekao je Lasić pa dodao da je dekan Vlaisavljevićevog fakulteta zauzeo poziciju suca u Sokratovom procesu. 

"Ovdje je dekan Dželilović zauzeo poziciju suca iz Sokratovog procesa. On je pomislio da sudi o Uginom angažmanu van fakulteta pa su mu razne bedastoće stavili na teret, a suština je da je profesor Vlaisavljević vjerojatno najumniji politički filozof na ovim prostorima, čovjek koji se bavi najosjetljivijim temama. Uostalom on je u ovom gradu (op.a. Mostaru) objavio Etnopolitika i građanstvo, to je jedna kapitalna knjiga. Ovih dana je rekao da se u ovoj zemlji sve smije zaboraviti ali ne da je načelo konstitutivnosti vrhunsko načelo te da se radi o tome da se ne smije raditi drugima ono što ne želite da se vama radi, a to je u suštini reinterpretirani Kantov imperativ", rekao je Lasić i dodao da oni koji ganjaju vještice uvijek završe prezreni.

"On je sve uradio potpuno uvjeren da time dobro čini svojoj zemlji, svojoj akademskoj zajednici, utoliko je ovo jedna bedastoća i utoliko treba reći da je 200 potpisa članova akademske zajednice sve reklo, a oni koji ganjaju vještice uvijek završe prezreni", rekao je on.

Dnevnik.ba

Cijelu emisiju pogledajte u video prilogu: 

Video sadržaj

na vrh članka