Pogledajte kako će izgledati dionica Tarčin – Ivan

Pogledajte kako će izgledati dionica Tarčin – Ivan

Dionica autoceste na Koridoru Vc od Tarčina do prevoja Ivan, uključujući i tunel Ivan, trebala bi biti duga blizu sedam kilometara.

Ova dionica će se nastaviti na do sada izgrađeni dio autoceste od Zenice do Tarčina. Od spomenute dužine, blizu dva kilometra otpada na tunel Ivan, koliko bi trebao biti dug ovaj objekt, piše objavile su Autoceste FBiH.  Na ovoj dionici, kao što se može vidjeti i na videu, trebala bi biti izgrađena dva mosta, čije bi dužine trebale biti blizu 520 metara i 610 metara.

Također, u mjestu Raštelica trebalo biti izgrađeno odmorište. Zbog konfiguracije terena odmorišta za lijevu i desnu traku neće biti i građena jedno naspram drugog, kako se u većini slučajeva radi, nego će biti međusobno udaljeni oko jednog kilometra. Na izlazu, odnosno na južnoj strani tunela Ivan bit će izgrađen priključak na postojeći magistralni put M-17.


Sam tunel bit će izgrađen na istom mjestu kao i postojeći na magistralnom putu, ali će biti pedesetak metara ispod sadašnjeg. Od izlaza iz tunela na autocestu do priključka na magistralnu cestu, što je moguće vidjeti i na videu, put će biti skraćen s nekoliko kilometara, na nekoliko stotina metara. Izgradnja ove dionice, uključujući i tunel Ivan, trebala bi iznositi 100 milijuna eura, prenosi Večernji list BiH. Od ovog iznosa osigurano je 23,8 milijuna eura grant sredstava, na Investicijskoj konferenciji za Zapadni Balkan, koja je održana nedavno u Sofiji.

Od ovog iznosa 12 milijuna eura će biti iskorišteno za izgradnju dionice, a preostalih 11,8 milijuna eura za izgradnju tunela. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je već obećala da će osigurati dio potrebnog novca za izgradnju ove dionice i tunela, Europska investicijska banka (EIB) je najavila da će osigurati ostatak potrebnog novca. Uvjet za potpisivanje ugovora s EIB-om je prethodno potpisivanje ugovora s EBRD-om.

Pogled.ba

Video sadržaj

na vrh članka