Parlament FBiH: Bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu izglasali Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Parlament FBiH: Bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu izglasali Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Popodnevna, izvanredna, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom izvanrednom zasjedanju nisu nazočili zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) i HDZ 1990.

Oni su tijekom dana priopćili da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, budući da je ovo zasjedanje zakazano tek dva i po sata prije naznačenog početka.

Zastupnici HDZ-HNS-a smatraju da je to brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku zastupnički klubovi  bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavnu osnovu i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Prije ove sjednice, danas je održana još jedna, također izvanredna, a u njenom toku je Zastupnički dom usvojio, među ostalim aktima, Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u FBiH.

/HMS/

na vrh članka