Hutovo: ''Ivanjski krijesovi'' njeguju sliku i tradiciju starih običaja

Hutovo: ''Ivanjski krijesovi'' njeguju sliku i tradiciju starih običaja

U neumskom mjestu Hutovo održana je tradicionalna manifestacija ''Ivanjski krijesovi''.

Organizator manifestacije je HKUD Hutovo. Loša vremenska prognoza Norveškog meteorloškog instituta ''yr.no'' nažalost se obistinila te je kako je i najavljeno u petak 22.06.2018. u popodnevnim satima započela jaka kiša.

No želje i molitve našeg svećenika don Anđelka Planinića i članova Hkud Hutovo ispunile su se te je dio programa ipak odrađen.

Okupljanje kulturno umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te gostiju nam iz Mađarske započelo je u 19 h ispred mjesne škole odakle je nakon zajedničkog fotografiranja mimohod predvođen puhačkim orkestrom ''Seljačka Sloga'' iz Trebižata u 19:45 krenuo prema mjestu održavanja manifestacije, platou ispred župne crkve Krista Kralja u Hutovu gdje je unatoč jako lošim vremenskim prilikama, kulturno umjetnička društva dočekao veliki broj posjetitelja.

 

Program je započeo obraćanjem načelnika Neuma Živka Matuška i njegovog kolege, gradonačelnika grada Dubrovnika Mate Frankovića. Obojica su u svojim govorima istaknula kako im je izrazito drago da se njeguje slika i tradicija starih hrvatskih običaja, kako se Hrvati iz BiH i domovine moraju držati skupa i obećala daljnju potporu ovoj i sličnim manifestacijama. Potom je prigodni govor održao i naš don Anđelko Planinić koji je molitvom i prigodnim riječima pozdravio nazočne.

Poslije intoniranja himne Republike Hrvatske Živko Matuško i Mato Franković zajedno sa članovima Hkud Hutovo položili su vijence i zapalili svijeće za žrtve Domovinskog rata i drugog svjetskog rata i poraća. Potom je održana minuta šutnje za preminulog člana HKUD Hutovo Luku Mustapića. Program su otvorili članovi Hkud Hutovo te su se bećarcem, pletenim kolom i lindžom u izvedbi najmlađih članova društva predstavili publici.

''Nažalost već sljedeće izvođače prekinuo je jaki pljusak te smo se svi zajedno sa svojim gostima preselili u šator ispred župne kuće u kojem je nakon večere zabava nastavljena do dugo u noć. Veliko i iskreno hvala svim donatorima i volonterima i članovima Hkud Hutovo koji su pomogli održavanju ove manifestacije. Također hvala i članovima gostujućih kulturno-umjetničkih društava koji su se unatoč lošim vremenskim prilikama presvukli u narodne nošnje i tako dočarali običaje svojih krajeva'', naveo je HKUD Hutovo na svojoj internet stranici.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka