Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Unatoč olujnom vremenu i kiši na Merdžan glavi, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, čime je završena ovogodišnja manifestacija “Lipanjske zore” 2018.

Ovo je 26.obljetnica oslobađanja platoa Podveležje gdje se odigrao završetak oslobađanja Mostara, Stoca i dijela Čapljine. ''Na platou Podveležje izgubili smo 34 pripadnika HVO-a, i ovdje su se odigravale najteže bitke za HVO.

Lipanjskim zorama su oslobođena tri grada i akcija tolikog obima se nije odigrala nigdje na pdoručju BiH, niti Hrvatske'', rekao je za Bljesak.info Mile Pušić, ispred Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB. Pušić je komentirao i izjavu predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerifa Špage, danu na manifestaciji 'Putevima pobjede', prema kojoj su borci Armije RBiH oslobodili Mostar i ova područja od ''agresora sa istoka i zapada''.

''Armija BiH je sudjelovala u Lipanjskim zorama u određenom segmentu i ona je u tom razdoblju bila podređena HVO-u. Početne crte su bile zajedničke, na kojima smo imali raspored snaga HVO-a i Armije BiH te svako može u svom segmentu, kako Armija tako i sve naše bojne i satnije, reći da su držale položaje u određenim zonama, te se i tijekom napredovanja može reći da su oslobodili određenu crtu ili mjesto'', govori Pušić.

Prema njegovim riječima, svatko je imao svoju zonu odgovornosti, po općinama, bojnama, satnijama, te svatko u svojoj zoni odgovornosti može reći koliko je držao kilometara crte. ''To nije teško provjeriti, to se zna. Pričamo nakon 26 godina a nažalost nismo ništa ujedinili. Možemo reći da smo sudjelovali zajedno pa da ujedinimo podatke'', zaključuje Pušić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH - Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Današnji dan, 26. lipnja obilježava se kao dan kada je HVO 1992. godine oslobodio Mostar iz okruženja JNA rezervista i pobunjenih Srba. Akcija oslobođenja mostarske općine koju su hrvatske snage pokrenule 7. lipnja, završena je 26. lipnja zauzimanjem snažnog uporišta Merdžan glave u Podveležju istočno od Mostara prema Nevesinju. Ovo je ujedno prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ministar branitelja i predsjednik Vlade HNŽ-a nakon polaganja vijenaca ispred spomen ploče - Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Polaganje vijenaca ispred spomen ploče na Merdžan glavi - Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Spomen ploča s imenima poginulih na Merdžan glavi - Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka