Masakr nad Hrvatima u Miletićima: Tužiteljstvo BiH zločine "oslobodioca" tzv. Armije BiH tretira kao "sporadične incidente"

Masakr nad Hrvatima u Miletićima: Tužiteljstvo BiH zločine "oslobodioca" tzv. Armije BiH tretira kao "sporadične incidente"

Tužiteljstvo BiH predložilo je Sudu BiH da se predmet ratnog zločina nad Hrvatima u selu Miletići nadomak Travnika prebaci pravosudnim organima u Županiji Središnja Bosna. Ponižavanje hrvatskih žrtava i pokušaj da se organizirani zločin tzv. Armije BiH i mudžahedina pretvori u sporadični incident - uobičajena praksa Tužiteljstva BiH.

 Prebacivanje predmeta Miletići gdje su mudžahedini i drugi vojnici tzv. Armije BiH ubili petoro Hrvata s Tužiteljstva BiH na pravosuđe u Županiji Središnja Bosna ponižavanje je hrvatskih žrtava rata i pokušaj da se od organiziranog zločina pravosudno utvrdi kako je riječ o "sporadičnom incidentu". 

Tužiteljstvo BiH predložilo je Sudu BiH da se predmet ratnog zločina nad Hrvatima u selu Miletići kod Travnika prenese na procesuiranje pravosuđu Županije Središnja Bosna, potvrđeno je ranije  iz Tužiteljstva BiH za Dnevnik.ba.

Na upit poslan 25. travnja 2018. godine, nakon gotovo dva mjeseca, iz Tužiteljstva BiH su za Dnevnik.ba odgovorili kako su podnijeli prijedlog Sudu BiH da se ratni zločin u selu Miletići prebaci na procesuiranje pravosudnim organima Županije Središnje Bosna.

"U predmetu koji se odnosi na 4 osumnjičene osobe, zbog ratnog zločina u mjestu Miletići u kojem je stradalo 5 žrtava, prije oko 2 mjeseca podnesen je prijedlog Sudu BiH za prenošenje vođenja postupka na procesuiranje pravosuđu KSB / SBK", stoji u odgovoru iz Tužiteljstva BiH.

U Županijskom odboru HDZ-a BiH Središnja Bosna za Dnevnik.ba su izjavili kako se prebacivanjem predmeta Miletići s državne na županijsku razinu umanjuje kvalifikacija zločina. 

Iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna podsjećaju kako dokazi i iskazi vezano za zločin nad Hrvatima u Miletićima postoje i da je čak i Haaški tribunal utvrdio činjenice i identificirao postrojbe koje su sudjelovale u tom pokolju s proljeća 1993. godine. 

"Iznenađeni smo jer se zločini nad nebranjenim selom kao što su Miletići i svirepa ubojstva koja su tamo počinjena prepušta županijskom pravosuđu koje radi po tzv. blažem Kaznenom zakonu SFRJ, a koji ne sadržava u praksi kvalifikacije poput 'zapovjedne odgovornosti' nego samo 'neposrednih počinitelja zločina'", rekli su za Dnevnik.ba u ŽO HDZ BIH Središnja Bosna. 

Na prijedlog da se predmet Miletići prebace na županijsko pravosuđe reagirali su i iz Hrvatske republikanske stranke. 'Republikanci' su  ranije naveli kako   Tužiteljstvo BiH  u skladu sa SDA-ovim  bajkama o "osloboditeljskoj vojsci" nastoji prebaciti predmete zločina Armije BiH nad Hrvatima na županijske sudove, jer se na županijskim sudovima sudi isključivo po blažem zakonu iz SFRJ.

"Dok se ono prebaci, dok prođu žalbeni rokovi, kupit će se dosta vremena za 'oslobodioce', a sve i da se uspije prebaciti, na županijskim sudovima ne postoje zločini protiv čovječnosti i zapovjedna odgovornost, tako da će 'oslobodioci' moći nastaviti koračati i dalje 'putevima pobjede'. Sve ovo uz suradnju aktualne hrvatske politike koja na sve ovo 'mudro' šuti", naveli su iz HRS-a. 

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, u izjavi za Dnevnik.ba podsjetio je kako su Hrvati Središnje Bosne bili žrtvama udruženog zločinačkog pothvata i agresije Armije BiH. 

"Armiji BiH, odnosno, bošnjačkom vodstvu bilo je ključno zauzeti Središnju Bosnu. Nije nimalo slučajno da su upravo u središnjoj Bosni stacionirali kampove s teroristima - mudžahedinima koji su se vježbali u BiH za kasnije svjetske destinacije", podsjetio je Krešić. 

U Županijskom odboru  HDZ-a BiH Središnja Bosna smatraju kako je u Miletićima bio masovan i organiziran zločin.

"Nije pojedinac u Miletićima prekršio ratno pravo i Ženevske konvencije nego vojska koja je sebe nazivala Armijom BiH, u svom je sastavu imala raznorazne radnike za globalni džihad koji su organizirano zarobljavali i masakrirali hrvatske civile", rečeno je za Dnevnik.ba. 

Podsjetimo, u Miletićima su 24. 4. 1993. godine mudžahedini i lokalne postrojbe tzv. Armije BiH ubili petoro Hrvata, od kojih je četvoro civila.

Protjerali su 60-ak mještana sela koji su neko vrijeme bili zarobljeni u selu Mehurić u kojem je bilo sjedište odreda El-mudžahid, a zapovjednik mudžahedina, Abu Haris, odbio je razmjenu hrvatskih civila. 

Prema iskazu jednog od preživjelih svjedoka, sam Alija Izetbegović je mještanima Muslimanima na ovom području kazao da, ako već oni neće napasti Miletiće, onda trebaju pomoći mudžahedinima koji će to obaviti za njih. Selo je do temelje spaljeno, a uništene su sve hrvatske kuće i drugi privatni objekti. 

Za ovaj zločin kaznene odgovornosti oslobođeni su Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa tzv. Armije BiH i Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade.

Sudsko vijeće u predmetu "Hadžihasanović - Kubura" ustanovilo je kako su zločin protiv civilnog stanovništva nesumnjivo počinili "mudžahedini i domaći islamski fundamentalisti", ali da to nema veze s 3. korpusom tzv. Armije BiH jer "se ne može zaključiti da su to bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine".

Raspravno vijeće u predmetu Hadžihasanović - Kubura nije uspjelo dokazati da su u travnju 1993. godine mudžahedini bili podređeni 3. korpusu tzv. Armije BiH i bili uključeni  u njegov sastav.

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka