Komemoracija u Srebrenici

Komemoracija u Srebrenici

Organizacijski odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u povodu 11. srpnja, Dana sjećanja predložio je Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFI) da večerašnja utakmica između Hrvatske i Engleske počne minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama svih ratnih zločina.

 

U krug memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice pristižu tisuće ljudi od ranih jutarnjih sati kako bi tijekom dana sudjelovali na središnjoj komemoraciji u povodu 23. obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog područja što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. 

U Srebrenicu je jučer stiglo više od 6.000 sudionika "Marša mira", koji su prošli stazama kojima su Bošnjaci nakon pada enklave 11. rujna pokušali naći spas probijajući se ka slobodnom teritoriju u pravcu Tuzle. Organizatori su ranije najavili kako očekuju da će na komemoraciji biti do 30 tisuća sudionika.

Jučer je i završeno iskapanje 35 grobnica u koje će, nakon vjerskog obreda što će ga predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, biti položeni posmrtni ostaci žrtava čija su tijela identificirana nakon što su pronađena u nekoj od masovnih grobnica. Među njima su četiri dječaka koja su 1995. godine, kada su ubijena, imala između 16 i 17 godina te jedan bračni par 20-godišnjaka, dok je najstarija žrtva 71-godišnji muškarac.

U najvećem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, a presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrđena je kvalifikacija genocida. Za sudjelovanje u tim zločinima dosad je pred međunarodnim sudovima drugih država te pred bosanskohercegovačkim pravosuđem osuđeno 45 osoba na ukupno 700 godina zatvora.

Hrt.hr

na vrh članka