Uskrs radio ljubuski2xl

U Livnu blagoslovljena nova vojna kapelica svetog Nikole Tavelića

U Livnu blagoslovljena nova vojna kapelica svetog Nikole Tavelića

Na blagdan svetog Ilije proroka, nebeskoga zaštitnika BiH, 20. srpnja u livanjskoj „Vojarni Ante Bruno Bušić" vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić blagoslovio je novu kapelicu na čast svetog Nikole Tavelića, prvoga hrvatskoga sveca i zaštitnika vojne kapelanije.

Radi se o montažnoj crkvi, koja je do prije nekoga vremena, odnosno do izgradnje nove župne crkve, bila molitveni prostor vjernicima župe Kupres. Nakon toga nije više služila svojoj svrsi, pa su je župa i Sarajevska nadbiskupija ustupile Vojnom ordinarijatu u BiH te su njezine zidove i krov, s dopuštenjem Ministarstva obrane i Zajedničkoga stožera oružanih snaga, u kasnu jesen 2017. godine vojnici razmontirali i prevezli u vojarnu u Livnu. 

Početkom proljeća, kad je nastupilo ljepše vrijeme, najprije je uređen građevinski prostor te su, zahvaljujući darovima brojnih dobročinitelja i dragovoljnim radom vojnih osoba, postavljeni novi temelji, nanovo montirani nosivi elementi i na potpuno nov način uređena njezina unutrašnjost.

Biskup Vukšić je na početku misnoga slavlja, u kojemu je koncelebriralo deset svećenika, vojnih kapelana i dušobrižnika iz susjednih župa, najprije pozvao okupljene vjernike da, po primjeru Ilije proroka i sv. Nikole Tavelića, uvijek ispovijedaju vjeru u jedinoga pravoga Boga i budu njegovi vjerni svjedoci, te potom blagoslovio kapelicu.

U propovijedi je podsjetio na društvene okolnosti u kojima je djelovao Ilija prorok. Svojim primjerom i načinom djelovanja, rekao je biskup Vukšić, Ilija prorok je vrlo suvremen i u naše vrijeme, jer se na različite načine neke vrednote ovoga svijeta često prihvaćaju kao mala božanstva te im suvremeni čovjek, pa i vjernik, ponekada gradi svoje privatne „oltariće" i pridaje takvu važnost da ga doslovce odvraćaju od pravoga Boga. Tako se Ilija prorok i danas, u vrijeme nove idolatrije, pojavljuje kao opomena, izazov i poziv na potrebu čuvanja prave vjere.

Mnogo puta, nastavio je biskup Vukšić, kao ljudi i kao vjernici, zbog različitih razloga, dođemo napast da kažemo: Bože, ne mogu više! Događa nam se također da ponekada zavapimo: Bože, ostao sam sam! No, iskusili smo također da nam Gospodin posebice u tim teškim trenucima pošalje „anđela" u dobroti prijatelja i poznanika, ponekad iznenada i na neočekivan način. 

Slično, kao što su iskusili također koji su sudjelovali u podizanju i uređenju nove kapelice u Livnu, ali koji znaju i da je Bog svaki put iznova poslao nekog „anđela", da ohrabri i pomogne, te je posao sretno priveden kraju, rekao je biskup Vukšić u homiliji.

Na kraju mise fra Mate Logara, vojni kapelan, zahvalio je brojnim dobročiniteljima, pojedincima i ustanovama, a zapovjednik vojarne bojnik Marinko Romić priredio je domjenak za sve sudionike ovoga slavlja.

 

MISIJA / IKA

na vrh članka