Komšić: Izetbegović ne može podnijeti tužbu, Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav

Komšić:  Izetbegović ne može podnijeti tužbu, Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte izjavio je da Bakir Izetbegović ne može podnijeti tužbu zbog početka izgradnje Pelješkog mosta bez postizanja konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

“Pitanje mosta nije jednostavno. Ima puno veze s morskom granicom. Problem je što imate političke snage koje zastupaju interese BiH. To je slučaj u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH. Formalno-pravno Bakir Izetbegović ne može podnijeti tužbu jer mu treba konsenzus u Predsjedništvu BiH za to. U tome je problem i to nije nova činjenica. Imate ministre koji štite interese drugih država, to nije ništa novo”, kazao je Komšić za N1 televiziju.

Komšić smatra da BiH nije adekvatno reagirala po pitanju Pelješkog mosta. Ispričao je da je prilikom posjete BiH Ive Sanadera kao premijera Hrvatske njemu rečeno da će BiH podnijeti tužbu ako počne gradnja mosta, te da je Sanader ljutito reagirao na tu konstataciju. Objasnio je da BiH ima mogućnost, ako se postigne konsenzus, da Hrvatsku tuži pred Sudom za pravo mora u Hamburgu.

Ukazao je koga smatra odgovornim po ovom pitanju:

“Zna se tko je nadležan. Tehničko-operativni i djelomično politički je odgovorno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Ministar Ismir Jusko je odgovoran što nema čvršći stav, to je moje mišljenje. Odgovornost je i na Vijeću ministara BiH odnosno predsjedavajućem Vijeću ministara BiH”, kazao je i dodao da se BiH može obratiti Europskoj komisiji kao sufinancijeru izgradnje mosta.

Dotakao se i svog aktiviteta u vezi Pelješkog mosta rekavši da je u jednom trenutku postignut konsenzus.

“Uspio sam u jednom trenutku sa gospodinom Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem postići konsenzus. Silajdžića smo zamolili da njegov savjetnik Damir Arnaut, koji odlično poznaje ovu materiju, bude zajednički zastupnik Predsjedništva BiH u slučaju Pelješkog mosta”, istaknuo je i kao razlog za to naveo to što je tadašnji sastav Predsjedništva BiH postigao konsenzus u vezi granice kod Kostajnice.

Također je podsjetio da je Hrvatska najviše bila spremna da se spor u vezi mosta riješi arbitražom.

Na upit Zvonke Komšića, novinara N1 televizije je li mogao učiniti više kao član Predsjedništva BiH u dva navrata, odgovorio je:

“Uradili smo sve što smo mogli uraditi prezimenjače. Uradio sam sve što sam mogao uraditi, vjerovali ili ne”.

Tvrdi da Amir Ibrović, njegov nekadašnji savjetnik nije imenovan zbog stranačke pripadnosti ili dogovora sa SDA, SBB-om i HDZ-om BiH za člana Komisije za vrijednosne papire, već zbog toga što je bio najbolji na natječaju i dodao je:

“Ne znam je li se bavio ekonomijom i tržišnim kapitalom. On je pravnik. Bavi se privatnim biznisom. Da li bi bilo etički da svakoga koga znam ostavim bez posla?”.

/HMS/

na vrh članka