Uskrs radio ljubuski2xl

Vijeće za tisak pokrenulo kampanju protiv govora mržnje u online medijima

Vijeće za tisak pokrenulo kampanju protiv govora mržnje u online medijima

Vijeće za tisak u BiH započinje realizaciju projekta „STOP! Govor mržnje 2018“, u suradnji s Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i Media Content Management - MCM, u periodu od kolovoza do prosinca 2018. g.

 Podršku kampanji daju Međunaroda organizacija za migracije -IOM, i USAID.

Cilj projekta je praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetitelja Internet portala, što je jedan od gorućih problema s kojima se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za tisak u BiH će pratiti komentare posjetitelja portala: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka „Stop! Govor mržnje“ ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje kazneno djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti kažnjeno gonjene i tužene u skladu sa Kaznenim zakonima u BiH. Drastični sadržaji s govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banirani, u nekim slulčajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za tisak u BiH uspješno je realiziralo kampanju „Stop! Govor Mržnje“ u tijeku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratak period nakon izbora. Tim monitora Vijeća za tisak tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH, postavljajući znak „Stop! Govor mržnje“, kako bi podsjetili ili informirali posjetitelje portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionirana u skladu s kaznenim zakonima u BiH.

http://artflamecybermedia.com/acm/vzs/stop-govor-mrznje-brosura-bih.pdf

Dnevnik.ba

na vrh članka