Vlada Federacije traži rješenje za stavljanje u funkciju naftnog terminala u Pločama

Vlada Federacije traži rješenje za stavljanje u funkciju naftnog terminala u Pločama

Izaslanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođeno premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je danas Naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH. Cilj posjeta bio je obilazak federalne firme i sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal. Posljedica udara je, kako je izaslanstvo informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan. 

 ''Problem je vezivanja, na sve tri točke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana'', istaknuo je Bašić.  Premijer Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH. 

 ''Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu'', naveo je Novalić.  Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će izaslanstvo federalne vlade nakon današnje posjete vidjeti što se može uraditi da što prije bude u funkciji. 

 Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je da je obaveza izaslanstva Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.  ''Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da se osposobi makar interventni kapaciteti'', dodala je Milićević. U izaslanstvu je bio i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić.  

Ukrcavanje u NTF ne funkcionira od 5. kolovoza, a prema procjenama predstavnika za mjesec i po, do dva bi se mogli primati mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.

(Fena)

na vrh članka