Uskrs radio ljubuski2xl

Petrov: Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata

Petrov: Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata

Predsjednik Mosta Božo Petrov na društvenoj mreži komentirao je izbor Željka Komšića za predstavnika hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Smatra da Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata, a Hrvatima u toj državi poručio je: "Niste sami!""Dragi Hrvati u BiH, niste sami! Nametanje Komšića voljom bošnjačkih birača već treći put pokazuje nam bolnu činjenicu kako se ovakav izborni zakon zloupotrebljava kako bi se dokidala prava hrvatskome narodu. Željko Komšić, za razliku od sramotne suradnje koju je u prošlosti imao s određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata jer on to nije!, napisao je Petrov na Facebooku. 

Naglasio je i kako je vrijeme da se Republika Hrvatska krene ponašati suvereno i ispunjavati svoju ustavnu dužnost o zaštiti Hrvata u BiH. Hrvatska je članica EU više od pet, a NATO-a više od devet godina. Takva vanjskopolitička pozicija mora biti iskorištena kako bi se ovoga puta svijetu pokazalo što Hrvati u BiH prolaze, radi pronalaska rješenja i prestanka kolektivne i sustavne, višedesetljetne majorizacije Hrvata u BiH, poručio je Petrov. 

Petrov je pozvao sve svoje kolegice i kolege koji se bave politikom da, bez obzira na političke preferencije, ideološka stajališta i različitosti, svi zajedno strateški i konkretno stanu u zaštitu Hrvata u BiH. Očekujem i da hitno na tematskoj saborskoj sjednici usuglasimo početne korake međustranačkog djelovanja i komuniciranja ovog problema, jer tako se očito u Europi u 21. stoljeću treba štititi demokracija, pravo glasa i dostojanstvo jednog europskog naroda. #NisteSami, zaključio je Petrov.

Inače, komplicirani ustroj BiH podrazumijeva koaliranje na državnoj razini u bilo kojem slučaju ishoda izbora, a u Federaciji BiH vlast je moguće uspostaviti isključivo temeljem proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka