Uskrs radio ljubuski2xl

HNŽ: Komunistička partija osvojila 95 glasova, neovisni kandidati manje od 200, 8719 glasova propalo

HNŽ: Komunistička partija osvojila 95 glasova, neovisni kandidati manje od 200, 8719 glasova propalo

U Hercegovačko - neretvanskoj županiji sedam političkih stranaka je prešlo izborni prag i imati će svoje zastupnike u Skupštini HNŽ-a. S druge strane, njih čak 19 nije u tome uspjelo.

Među njima su npr. Stranka za BiH koja je dobila manje od dva posto glasova, a na sličnoj razni je ostala i Naša stranka. Neke druge opcije su se pojavile prvi put na izborima i mogu biti zadovoljne rezultatima, iako nisu dotakli izborni prag. Tako je Nezavisni blok osvojio  1 294 glasa. S obzirom da ova politička opcija nema puno veze sa HNŽ, ovaj izborni rezultat je čak iznenađujući.

Glasači u ovoj županiji su odlučili neke političke opcije poslati u prošlost. To je slučaj sa BPS-om Sefera Halilovića koji je dobio tek 1212 glasova. Mizernih 1,25 posto glasova jasna je poruka što glasači misle o ovoj stranci. Građani HNŽ su glasovali čak i za stranku bivšeg predsjednika Vlade Sarajevske županije Elmedina Konakovića. Njegov Narod i pravda su dobili 316 glasova. Zanimljivo je kako je Komunistička partija također bila ponuđena biračima, a njih 95 je glasovalo za tu političku opciju. 

Očito kako komunisti ne vide dosljednje naslijednike u SDP-u ili DF-u, pa su glasovali za stranku koja nosi doslovno ime onoga što navodno predstavljaju Nikšićeva i Komšićeva stranka. Čak je i Mirnes Ajanović uspio prikupiti 132 glasa. Birači su na ovim izborima poručili kako ih apsolutno ne zanimaju neovisni kandidati. Njih nekoliko kao što je Vidoje Maslač, Dino Marić, Željko Perić nisu skupili ni 200 glasova zajedno. 

Svi glasovi koje je dobilo 19 političkih opcija koje nisu prešle izborni prag su  propali. Naime, na županijskoj razini nema kompezacijskih mandata kao na višim razinama, tako da je nešto manje od 9000 glasova bačeno u smeće. 

Podsjetimo, uvjerljivo najveći broj glasova je dobila koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH koju predvodi HDZ BiH. Čak 36.938 birača je izabralo ovu političku opciju, a broj će biti još veći kada se pridodaju dopisni glasovi koji se tek trebaju početi prebrojavati. Ono što je sigurno jeste da će HDZ BiH odlučivati o budućoj vlasti u ovoj županiji. Samo je pitanje hoće li Čovićeva i Izetbegovićeva stranka ponovo vladati ovom županijom ili će HDZ BiH izabrati neke nove koalicijske partnere. Takva odluka još uvijek nije donešena, ali će se uskoro početi razgovarati i o ovoj temi. 

Pogled.ba

na vrh članka