Uskrs radio ljubuski2xl

I općina Usora proglasila Željka Komšića nepoželjnom osobom

I općina Usora proglasila Željka Komšića nepoželjnom osobom

I općina Usora u sjevernom dijelu Bosne, u kojoj su Hrvati većina, priključila se u ponedjeljak bojkotu novoizabranog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića tvrdeći da je on nametnut mimo volje toga naroda te da zapravo predstavlja drugog bošnjačkog člana državnog vrha."S obzirom na to da su u Predsjedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić osobno stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz općine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom djelovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiđe područje ove lokalne zajednice, gdje većinski žive Hrvati, jer ga ne smatraju svojim legitimno izabranim predsjednikom", navodi se u priopćenju.

Komšić je po tvrdnjama predstavnika hrvatskih političkih stranaka i brojnih institucija većinski izabran od bošnjačkih birača te je već postao persona non grata u brojnim hrvatskim sredinama u BiH.

U priopćenju općine Usora, kojega su potpisali načelnik Zvonimir Anđelić i predsjednik općinskog vijeća Ivo Suvala, pojašnjava se kako je nametanjem Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva "grubo narušeno osnovno načelo Ustava BiH o konstitutivnosti tri naroda", koje podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu ravnopravnost.

Po istim navodima, na području Usore su 90 posto stanovnika Hrvati te je na proteklim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čavić dobio potporu 74 posto od ukupnog broja birača koji su glasovali.

Iz Usore su kritizirali i izjavu novoizabranog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića "da je on predsjednik i svih Hrvata koji nisu glasovali za njega".

"Takvu izjavu smatramo uvredljivim i licemjernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. BiH nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih", navodi se u priopćenju općine Usora.

Ranije je desetak hrvatskih općina u Hercegovini proglasio Komšića nepoželjnom osobom, a prije dva dana im se u istoj inicijativi priključilo 11 općina u središnjoj Bosni.

Pogled.ba

na vrh članka