Crnjac: HDZ ne smije odstupiti

Crnjac: HDZ ne smije odstupiti

Ako je bošnjačkim političarima stalo do stabilnosti BiH, Čovićeva ponuda im ne bi trebala biti sporna. Izborni zakon kako ga je ponudio HNS prihvatljiv je za sve, a Bošnjaci ‘gube’ jedino ‘svoje’ Hrvate koje su godinama gurali na određene pozicije, prvenstveno u Federalnom Domu naroda. S obzirom na to  da je Ustavni sud utvrdio da Dom naroda nije dom kantona, ovo je ‘win-win’ situacija i za Bošnjake. Hrvati zadovoljni izbornim zakonom – vlast formirana i BiH stabilna, rekao je Ivan Crnjac, zamjenik glavnog urednika portala Dnevnik.ba u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, komentirajući odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate uvijet HDZ BiH za formiranje novih vlasti.Bošnjačke stranke odbile su jučer zahtijev HDZ BiH da se prije formiranja vlasti izmjene odredbe Izbornog zakona BiH i na taj način osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH. Kažu ne pristaju “na ucjene i isključivosti prema kojima bi se išlo ka daljnjoj etnoteritorijalizaciji BiH”.

Bošnjačke stranke uporno odbijaju prihvatiti presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić koja izričito govori da  Dom naroda FBiH nije dom kantona (županija) već je koncipiran da štiti interese konstitutivnih naroda.

“Moguće je pronaći rješenje, ali mislim da svi mi, pa i gospodin Čović, treba imati u vidu i nužnost kompromisa i potrebu političke volje i nadasve poštivanje Europske konvencije o ljudskim pravima i poštivanja ustava u BiH”, izjavio je za Federalnu tv Halid Genjac, glavni tajnik SDA.

Podsjetimo, predsjednik HDZ BiH jučer je izjavio kako će apsolutni uvijet HDZ BiH za ulazak u vlast biti usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH u parlamentarnoj skupštini BiH.

“Mi svakako ne možemo po ovom izbornom zakonu implementirati izborni rezultat. Znači, mi ćemo morati vrlo jasno kroz institucije BiH – a zna se tko su institucije BiH, Ustavni je sud vrlo precizno definirao te institucije, to je Parlamentarna skupština BiH – naći rješenje za to prethodno pitanje”, kazao je Čović.

Crnjac kaže da je Čović je konačno shvatio što treba reći i na čemu ustrajati. „Iako mu je trebalo predugo, izjava je sama po sebi odlična ako izazove akciju koja joj je potrebna. Ako odstupi od ovih načela koja je, čini se, shvatio kao prioritet, Čović bi svima pokazao i potvrdio da je HDZ BiH stranka koju zanimaju fotelje, a Hrvatima poslao poruku da osim majorizacije imaju i veliki problem s foteljizacijom“, ističe Crnjac.

“Čisto sumnjam da će naći sugovornika u tzv. političkom Sarajevu s tim zahtjevima”, ističe Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a komentirajući Čovićeve najave da će izmjene Izbornog zakona biti uvjet za formiranje vlasti u BiH.

Crnjac je mišljenja da je upravo sada pravi trenutak da se jednom za vazda izmjeni Izborni zakon.

„Iako je prošlo gotovo 30 godina od nastanka HDZ-a BiH, ova stranka ponovno ima priliku pokazati povijesnu odgovornost i ne odstupati od ideje da se promijeni nakaradni izborni zakon. U suprotnom, Hrvati bi kao politički narod mogli slobodno istaknuti bijelu zastavu koju Bošnjaci godinama željno čekaju“, zaključuje Crnjac.

Inače, tek nakon što SIP BiH potvrdi izborne rezultate, trebalo bi naći rješenje za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH po apelaciji Bože Ljubića, a s obzirom na to da se bošnjačke stranke drže unitarno-građanske matrice vrlo teško će se doći do rješenja. Svaka sarajevska stranka, bila ona nacionalne ili pseudo-građanske provenijencije, boji se etikete izdajnika ukoliko bi prihvatila bilo kakav kompromis koji bi omogućio da većinski narod ne bira Hrvatima političke predstavnike.

/HMS/

na vrh članka