SKB Mostar: U godinu dana obavljeno 120 zahvata nad djecom sa posebnim potrebama

SKB Mostar: U godinu dana obavljeno 120 zahvata nad djecom sa posebnim potrebama

Ambulanta u sklopu SKB Mostar u kojoj se obavljaju stomatološki zahvati na djeci s posebnim potrebama danas obilježava godinu dana rada.

U ovih godinu dana u ovoj ambulanti izvršeni su zahvati nad 120 djece sa posebnim potrebama. Naravno, svi oni se rade u punoj anesteziji. Kako nam je rekao Zoran Karlović, voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, djeca dolaze iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore. - Činjenica je kako sustav u kojem živimo nije prepoznao potrebe ove djece i ona nemaju gdje riješiti probleme koje imaju sa zubima. Mi više od deset godina radimo na ovome projektu. Ranije smo radili u ambulanti u sklopu Caritasa u Mostaru, a zadnjih godinu dana u SKB Mostar. Radimo svake srijede, a po potrebi i češće ukoliko se pojave hitni slučajevi - pojašnjava nam dr. Karlović. 

Djeca moraju čekati dva mjeseca kako bi došli na red za zahvat. To naravno ne vrijedi za hitne slučajeve koji se primaju i obrađuju odmah. Stomatolog Lidija Arapović kaže kako nekada u jednom danu ima dva pacijenta, nekada četiri. Sve ovisi o tome koji su zahvati potrebni, odnosno, koliko traju. - Znamo i više od tri sada raditi jednoga pacijenta. Svaki naš zahvat mora biti uspješan i trajno riješiti problem. Žalosna je činjenica da sustav još nije prepoznao ono što radimo ovdje i da nam ne može osigurati bolje uvjete za rad. S druge strane, zahvalni smo vodstvu SKB Mostar jer su nam osigurali da imamo minimalne uvjete za ovaj posao. Bez njih ni ovo ne bi imali - priča nam Arapović. 

I zaista je tako. Dio opreme je posuđen od Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, stomatološku stolicu su im ustupili sa Maksilofacijalne kirurgije, a potrošni materijal dolazi od donatora. Ako ga slučajno nedostaje, onda tim ljudi koji radi ovaj posao sam mora način kako osigurati ono što im nedostaje. Znači, ambulanta u kojoj se godišnje operira 120 djece nema ništa u svome vlasništvu od opreme niti je dio bilo kakvog proračuna u ovoj državi. 

-  Ta djeca se još kriju, sustav ih ne prepoznaje i nemaju status kao ostali članovi društva. To pokazuje i odnos prema ovoj Ambulanti. Svi koji sudjeluju u projektu su volonteri, djecu operiramo na stomatolškoj stolici umjesto na operacijskom stolu, a uz malo pažnje sustava sve bi moglo biti znatno drugačije. Mi smo kroz sve ove godine obavili zahvate nad 1400 djece i očekujem da ćemo u budućnosti raditi istim tempom. Samo se nadamo da će projekt biti prepoznat od strane onih koji se brinu za potrebe ovoga društva - zaključio je dr. Karlović u izjavi za Pogled.ba.

Inače, ovakve ambulante mogu biti oformljene u svim bolnicama koje imaju Odjel anestezije. Samo je pitanje ima li volje. Ako je suditi prema dosadašnjim aktivnostima, volje za ovakvo nešto ima samo u SKB Mostar. Vrijeme je da se i ostali medicinski centri probude i pokrenu slične projekte kako bi osobe sa posebnim potrebama imale kvalitetniju medicinsku pomoć. 

Pogled.ba

na vrh članka