U BiH svi osim Dodika pozdravljaju put prema NATO-u

U BiH svi osim Dodika pozdravljaju put prema NATO-u

Niz visokih dužnosnika BiH i lideri političkih stranaka, isključujući Milorada Dodika, pozdravili su u srijedu poziv ministara vanjskih poslova država članica NATO-a upućen BiH da uđe u MAP, ali su upozorili kako je još dug put do punopravnog članstva jer podrazumijeva provedbu niza teških reformi.Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a pozvali su u srijedu BiH da dostavi svoj prvi godišnji nacionalni program (ANP), prvi korak koji može, ali ne mora, voditi prema članstvu u Savezu i koji predstavlja pomoć u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora. To znači da je država praktički pozvana u Akcijski plan za članstvo (MAP).

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u posebnoj je izjavi istaknuo kako odluka donesena tijekom dana na zasjedanju šefova diplomacija država članica NATO-a u Bruxellesu predstavlja vrlo važan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO što je jedan od temeljenih vanjskopolitičkih ciljeva te zemlje.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji se oštri protivi članstvu zemlje u NATO-u već je u utorak izjavio kako ne kani sudjelovati ni u čemu što bi vodilo ka punopravnom članstvu.

Džaferović je pak u svojoj izjavi istaknuo kako je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru MAP-a potpuno sukladna svim ranije donesenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina te je u interesu svih građana BiH.

"Stoga od institucija BiH očekujem da u suradnji s NATO-om odmah poduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa", izjavio je Džaferović, pojašnjavajući kako u Predsjedništvu nije potrebno donositi nikakve formalne odluke o izradi ANP-a.

Istaknuo je kako sada sve ovisi o provedbi reformi pa je pozvao sve da se oko toga ujedine.

Sličnom izjavom ranije tijekom dana oglasio se i njegov hrvatski kolega u državnom vrhu Željko Komšić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je vijest iz Bruxellesa konkretan korak koji vodi ka poboljšanju stanja u zemlji i ostvarenju temeljenih vanjskopolitičkih prioriteta.

"Umjesto igrokaza sa zastavama kojima svjedočimo u proteklim danima važno je posvetiti se ključnim pitanjima", kazao je Zvizdić agenciji Fena aludirajući na incidente koje niže Dodik stalno problematizirajući postavljanje zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je novinarima u Sarajevu kako je aktiviranje MAP-a rezultat napora koji se sustavno ulažu od 2010. godine kada je uvjetno odobren taj akcijski plan.

"Mi sada preuzimamo veliku odgovornost za dalje reforme", kazala je Pendeš.

Aktiviranje MAP-a za BiH kasnilo je osam godina jer vlasti RS nisu željele dopustiti uknjižbu nepokretne vojne imovine koja se nalazi na teritoriju tog entiteta na Ministarstvo obrane BiH što je bio preduvjet postavljen na summitu NATO-a u Tallinnu 2010. godine.

Zapadni vojni savez na kraju je ublažio taj uvjet i prihvatio činjenicu da je uknjižena 31 od 57 lokacija uz očekivanje da se taj proces postupno dovede do kraja u narednim godinama.

Komentirajući osporavanja puta ka NATO-u koja stižu od dužnosnika iz reda bosanskih Srba, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko u srijedu je kazao kako su to stajališta temeljena na politici Republike Srpske no pitanje udruživanja u međunarodne saveze je pitanje vanjske politike koja se utvrđuje na razini entiteta a ne države.

"To je izvorni Dayton", kazao je Inzko, podsjećajući da je BiH na državnoj razini odnosno u Predsjedništvu BiH i u državnom parlamentu odavno usvojila dokumente koji potvrđuju opredjeljenje za članstvo u NATO-u.

Pogled.ba

na vrh članka