Načelnik Orašja: Ivo Gregurević dobit će ulicu u rodnom gradu

Načelnik Orašja: Ivo Gregurević dobit će ulicu u rodnom gradu

Stanko Vincetić, načelnik općine Orašje otkrio je kako će se Orašje, rodni grad preminulog velikana hrvatskog glumišta, Ive Gregurevića, pokušati odužiti se za sve što je učinio za ovaj grad.

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević iznenada je u srijedu navečer umro u 66. godini života u Zagrebu.

“Inicijativa da Ivo Gregurević dobije ulicu postoji, zapravo, već od sinoć kada smo saznali da je velikan hrvatskog glumišta iz Orašja preminuo. I ne samo ulicu, nastojat ćemo, to je još uvijek u fazi dogovora, da kroz Dane hrvatskog filma u Orašju čiji je Gregurević inicijator, organiziramo i jednu večer prikazivanja filmova u kojima je glumio i In memoriam večeri”, kazao je Vincetić za Dnevnik.ba.

Vincetić nije krio emocije pa je kazao kako je Ivo Gregurević bio čovjek dostupan svima.

“Poznajem ga od ranog djetinjstva. Bio je moj sumještanin iz Donje Mahale. Ivo je bio čovjek otvoren za sve i svakoga, svoje probleme nikada nije prenosio na druge, uz sve svoje životne uspone i padove, Gregurević je sve ljude volio i svi smo voljeli njega”, kazao je.

Inače, Ivo Gregurević osnivač je Dana hrvatskog filma u Orašju koji se u tom gradu održavaju od 1995. godine i to prije nego je potpisan Daytonski mirovni sporazum za BiH čime je Orašje upisao na filmsku mapu i prije nego je Sarajevo imalo filmski festival.

“Ivo je zadužio Orašje, cijelu Posavinu, organizacijom i promoviranjem Orašja kroz Dane filma upisao nas je na filmsku mapu svijeta, kako kroz festival, kako svojim djelovanjem jer je iz Orašja i uvijek je to i svugdje ponosno isticao”, kazao je Vincetić.

Gregurević je u intervjuuima za medije ranije Orašje nazvao “oazom mira i prisjetio se trenutaka kada je festival tek osnovan.

“Počeli smo uz zvuk granata u kinodvorani gdje se i ove godine održava festival. Samo te, 1995. godine, u kojoj su bili vojnici koji su pratili film, sjećam se, nekoliko je granata palo na Orašje te su svi odjednom izašli, no prije toga vojnici su mi kazali: ‘Samo vi ostanite, ubrzo se vraćamo’. Tako je i bilo, uskoro su se vratili i opet smo nastavili gledati film kao da je sve najnormalnije”, rekao je tada Gregurević.

Dnevnik.ba neslužbeno doznaje i kako će Gregurević biti, po njegovoj želji, sahranjen na mjesnom katoličkom groblju Karaula u Donjoj Mahali u Orašju. Također, u Orašju bi trebala biti održana i komemoracija Ivu Gregureviću.

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević iznenada je u srijedu navečer umro u 66. godini života u Zagrebu.

Rođen je u Donjoj Mahali kod Orašja 1952. godine.

Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića “Ne naginji se van” glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

Iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava” u kojemu igrao lik Ivana.

Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

Tumačio je rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića “Život sa stricem” (1988.). U igranoj seriji “Velo misto” snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić, Gregurević je igrao ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film Čaruga snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je, između ostalih, igrao i u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže i Držića.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor.

Godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival “Dani hrvatskog filma”.

Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

/HMS/

na vrh članka