Tijela EU birat će se po uzoru na BiH

Tijela EU birat će se po uzoru na BiH

Europa će ove godine imati najmanje osam važnih izbora.Među njima najznačajniji su, svakako, izbori za Europski parlament, piše Dnevni avaz.

Iako će zadržati vodeće pozicije, grupacija desnih narodnjačkih stranaka (EPP), te lijevi blok socijalista i socijaldemokrata (S&D) suočava se s najgorim izbornim rezultatom u povijesti svog postojanja.

Prema projekcijama koje donosi europsko izdanje lista Politico, EPP bi u Europskom parlamentu nakon svibanjskih izbora mogao imati 178, a S&D 132 izaslanika. Usporebe radi, trenuto u EP sjedi 217 "narodnjaka" i 190 socijaldemokrata.

Doduše, Parlament će u novom sazivu biti "kraći" za 73 poslanika iz Velike Britanije. No, jasno je da će biti podjeljeniji nego ikada.

U drugom po veličini parlamentu svijeta bit će čak 11 političkih grupa, uključujući i klub koji bi trebali imati poslanici stranke francuskog predsjednika Emmanuel Macrona, te brojne krajnje i ultradesničarske organizacije koje su do sada bile međusobno jako posvađane.

Ako se projekcije koje objavljuje Politico pokažu točnim, izbor novih organa Europske unije bit će kompleksan i spor. Nešto po uzoru na BiH. Dugo će se čekati i svatko će kombinirati sa svakim i protiv svakog.

Nakon izbora, Europljanima predstoje pregovori o tome tko će biti u Europskoj komisiji s 27 povjernika, predsjednik Europske centralne banke, Europskog vijeća, te na čelu europske diplomacije.

Politico prenosi da jedan od vodećih euroskeptika, talijanski ministar policije Matteo Salvini lobira po europskim prijestolnicama kako bi ujedino protivnike Bruxellesa. On će se već sutra susresti s jednim od vodećih poljskih konzervativnih političara, Jarosławom Kaczynskim, kako bi dogovorio stvaranje anti-briselskog bloka u EP-u.

Osim ovih, Europu čekaju izbori u još sedam država Europske unije, te švicarskoj, kao i glasanja za predsjednike Ukrajine i Makedonije.

Pogled.ba

na vrh članka