Nakon sastanka sa Nezavisnim blokom, SDA i HDZ blizu većine u Federaciji

Nakon sastanka sa Nezavisnim blokom, SDA i HDZ blizu većine u Federaciji

U centrali SDA u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika ove stranke s federalnim zastupnicima iz Nezavisnog bloka, a najavljen je i skori sastanak vodstava SDA i Nezavisnog bloka nakon kojeg bi mogao uslijediti eventualni politički dogovor.

Posebno je intersantna izjava koju je nakon sastanka dao NB-ov Eldin Vrače, koji je rekao da nije uredu izbaciti SDA iz vlasti. S druge strane SDA-ov Asim Sarajlić je izrazio očekivanje da će uskoro doći do prekompozicije parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, pišu Vijesti.ba.

Stvari će biti jasnije nakon sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBIH na kojoj će se raspravljati o proračunu. Upravo su četiri glasova Nezavisnog bloka bila među 52 zastupnika koji su krajem studenog za predsjedavajućeg Doma izabrala SDP-ovog Elvira Karajbića.

Ovakav razvoj situacije dao se nasluiti nakon jučerašnjeg ultimatuma kojeg je SDP-u postavio potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović, davajući rok SDP-u da do petka ponudi mandatara za sastav Vlade ZDŽ ili će Nezavisni blok napustiti koaliciju.

Također, Kasumović je potvrdio i da je večerao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kazavši da “ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidi razlog da i on ne razgovara”, te tako javno obznanio da je on stvarni lider NB-a i pored toga što ovu funkciju još makar formalno obnaša Senad Šepić, pišu Vijesti.ba.

Šepić: Nisam znao za sastanak sa SDA

U medijima sam vidio informaciju o sastanku u Centrali SDA, na kojem su bili i Elmedin Voloder, Dženana Hodžić i Eldin Vrače, a koji su izabrani u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH sa listi Nezavisnog bloka. Kao predsjednik Nezavisnog bloka nisam bio upoznat, niti je ovaj ”sastanak” itko u ime Nezavisnog bloka dogovarao sa SDA, objavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić na Facebooku.

– Nezavisni blok je demokratska stranka, ima svoje organe i oni donose političke smjernice. Svi oni koji ne budu poštovali ovakav pristup, snosit će odgovornost i organi Nezavisnog bloka će donijeti odluke koje će zaštititi cjelokupnu ideju i politiku koju smo ponudili i za koju su građani glasali i nećemo dozvoliti da je bilo koji pojedinac, zbog vlastitih interesa, obećanih fotelja ili tendera dovede u pitanje.

Razgovarao sam sa Fuadom Kasumovićem o ovome i u potpunosti stoji iza odluka i stavova Predsjedništva Nezavisnog bloka. Ukoliko se pokaže da i među zastupnicima koji su izabrani s listi NB-a, ima onih koji su spremni za privatne, uglavnom poslovne aranžmane, prodati svoj glas, to će činiti izvan Nezavisnog bloka.

Predsjedništvo NB je jednoglasno stalo iza zajedničkog rada sa strankama centra i “BH blokom” u pravcu da se izgradi drugačija većina i vlade koje će donijeti promjene za ljude. Ta odluka je jedino validna i svi izabrani zastupnici je moraju poštivati. Sve drugo je podvala NB-u i građanima koji su nam dali glas vjerujući da ćemo promijeniti odnos politike prema državi. NB, ja osobno i časni ljudi u našoj stranici te principe nikada neće iznevjeriti, napisao je Šepić na Facebooku.

/HMS/

na vrh članka