Prodanović: Ako Čović dolazi na obilježavanje 25. studenog i 1. ožujka, može i na 9. siječanj

Prodanović: Ako Čović dolazi na obilježavanje 25. studenog i 1. ožujka, može i na 9. siječanj

Sasvim je jasno da je Dan Republike Srpske potpuno ustavan. Ovaj Zakon o Danu RS nije ni u čemu protivan Ustavu niti ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Je li  obilježavanje Dana RS na 9. siječnja ustavno ili neustavno?

Sasvim je jasno da je Dan Republike Srpske potpuno ustavan. Ovaj Zakon o Danu RS nije ni u čemu protivan Ustavu niti ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. Smatram da se nepotrebno stvara negativna klima. Nećemo nikada prestati obilježavati ovaj datum. Vidio sam jučer značaj broj ministara iz reda bošnjačkog naroda na proslavi.

Koji ministri su bili?

Bili su ministri iz Vlade Republike Srpske. Na proslavu Dana RS, kada sam bio zastupnik 2006. u NSRS-u, i tada su dolazili Bošnjaci iz Sarajeva.

Znate li kako glasi odluka Ustavnog suda BiH?

Znam, da je Dan RS osporen zbog religioznog dijela manifestacije i naknadnim donošenjem Zakona o Danu RS definitivno je izmijenjena ta odrednica.

Ono što kaže Ustavni sud BiH, između ostalog, “9. siječanj je datum koji nema simboliku zajedničkog sjećanja” i u tom smislu izbor 9. siječnja vodi u diskriminaciju. Ne kaže li ovdje Ustavni sud BiH da je ovaj datum osporen?

Za Srbe 9. siječanj simbolizira pravo da budu ravnopravni sa ostalim narodima. Bilo koji datum da je predložen uvjeren sam da bi bio osporen, u ovom slučaju Bošnjaka. Ničim odluka Ustavnog suda nije uvjetovala NSRS da promijeni odluku o 9. siječnju.

Jeste li vidjeli hrvatskog veleposlanika jučer u Banjaluci?

Nisam vidio, uvjeren sam da nije bio na defileu. U čemu je problem? Zamislite kad bih ja problematizirao što je
Čović bio na obilježavanju 25. studenog ili 1. ožujka.

/HMS/

 

na vrh članka