Primjena kanabisa za medicinske svrhe bit će dopuštena i u BiH?

Primjena kanabisa za medicinske svrhe bit će dopuštena i u BiH?

Dugoočekivana primjena kanabisa u medicinske svrhe mogla bi u BiH zaživjeti i sredinom ove godine.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, kaže kako bi uskoro trebala biti sazvana sjednica Povjerenstva za sprečavanje zlouporabe opojnih droga, a kojom on predsjedava.

“Zakon je potpuno jasan – ne mora se svaki put pristupati izmjeni i dopuni zakona, već odluku može donijeti Vijeće ministara, ali prije toga se treba osigurati pozitivno mišljenje Povjerenstva za sprečavanje zlouporabe opojnih droga i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, naglašava Osmanović za “Nezavisne”.

Smatra kako ovo pitanje treba riješiti na način kako su to učinile mnoge države Europske unije.

“Mislim da ćemo u tom pravcu pokušati iznaći rješenje, a to je da konačnu odluku donese Vijeće ministara, nakon što osiguram pozitivna mišljenja Povjerenstva i Agencije za lijekove”, kaže Osmanović.

Ipak, eventualna odluka Vijeća ministara ne bi značila i definitivnu uporabu kanabisa u medicinske svrhe, jer u entitetskim zakonima stoji da je kanabis – droga.

“Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Vijeće ministara”, rekao je Osmanović.

Upitan što to znači pacijentima koji očekuju “zeleno svjetlo” za kanabis u medicinske svrhe, Osmanović daje optimistične prognoze.

“Ja se nadam da bismo mogli taj posao uraditi čak i do polovine ove godine, ukoliko ne bude nepotrebnih politikanstava. Ne treba BiH biti izvan drugih zemalja koje su to pitanje riješile. Sve je u interesu naših građana i pacijenata”, kaže Osmanović.

Sudeći po odgovoru koji su pristigli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, oni neće stati na put uporabi kanabisa u liječenju.

“Agencija će podržati inicijativu da se pitanje reguliranja (ne legalizacije) primjene kanabisa u medicinske svrhe provede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primjena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitetu/efikasnost/sigurnost”, rekli su za “Nezavisne” iz Agencije.

Brotnjo.info

na vrh članka