Čubrilović: "SDA provocira i ruši Ustav i Daytonski mirovni sporazum"

Čubrilović: "SDA provocira i ruši Ustav i Daytonski mirovni sporazum"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena RS „provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma“.

- Navodi SDA da je naziv RS korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji BiH - rekao je predsjednik Čubrilović.

Naveo je da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Daytonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutarnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva potvrđena u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

- Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više nitko ne bi mogao predvidjeti razvoj situacije. Srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. rujna 1992. godine, a svojim potpisima potvrdili su ga akteri Mirovnog sporazuma u Daytonu i nitko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje - rekao je predsjednik Narodne skupštine.

Tvrdi da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda BiH „bilo jasan znak da je projekt zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta“.

- Zbog svega toga, onaj tko svojim inicjativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike - dodao je Čubrilović.

Dnevnik.ba

na vrh članka