Zajednička izjava stranaka RS-a: Zaštitit ćemo ime Republike Srpske

Zajednička izjava stranaka RS-a: Zaštitit ćemo ime Republike Srpske
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s političkim liderima iz RS-a kako će, ukoliko SDA podnese inicijativu o preispitivanju imena Republike Srpske, a Ustavni sud BiH je uzme u razmatranje, NSRS održati posebnu sjednicu na kojoj će biti odlučeno o statusu RS-a i sudjelovanju njezinih predstavnika u institucijama na nivou BiH.

Dodik je ovo rekao nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NDP-a, SDS-a i PDP-a s kojima je usuglasio zajedničku izjavu, javlja Klix.ba.

Stav lidera stranaka je da je Republika Srpska potpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma i da bez nje ne bi bilo BiH. Smatraju kako Ustavni sud BiH ne bi trebao dopustiti ovakvu vrstu apelacije jer nije prema pravilima s obzirom da je RS ustavna kategorija. Dodik je prilikom čitanja zajedničke izjave još jednom ponovio da imaju nepovjerenje u ovu instituciju zbog ranijih odluka.

Ukoliko inicijativa bude podnesena Ustavnom sudu BiH, a Ustavni sud je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj ćemo donijeti odluku o statusu RS i nazočnosti predstavnika u institucijama na razini BiH. Pozivamo države garante Daytonskog mirovnog sporazuma da spriječe ove aktivnosti i posljedice po teško uspostavljen mir, rekao je Dodik.

Poručio je kako će on i lideri drugih stranaka zaštititi ime Republike Srpske i da neće dozvoliti da se njezina osobna karta skrnavi na ovaj način. Naglasio je kako je zadovoljan jedinstvom svih političkih stranaka u RS-u koje su donijele ovaj zajednički zaključak na današnjem sastanku.

Siguran sam da je jedinstvenost djelovanje svih političkih stranaka iz RS, bez obzira jesu li vlast ili opozicija, svakako najbolji odgovor na bilo koji napad na RS. Očekujem da ćemo to jedinstvo izraziti u raznim pitanjima na razini BiH i u tom pogledu očekujem da ćemo razgovarati i na političkoj i drugoj razini o mjerama u najboljem interesu za RS, rekao je Dodik.

Dodao je kako FBiH krši konstitutivnost naroda podsjetivši kako u Domu naroda Klub Srba nikada nije popunjen, za razliku od Vijeća naroda RS u kojem postoji Klub Bošnjaka.

Vidimo nervozu, ovo je pokušaj da se skrene pažnja te stranke (SDA, op.a.) s nemogućnosti uspostavljanja ili održavanja vlasti na razini FBiH i prebacivanja problema na RS, zaključio je Dodik.

(www.jabuka.tv)

na vrh članka