Cvijanović u Beču: Bosna i Hercegovina je neuspješan eksperiment

Cvijanović u Beču: Bosna i Hercegovina je neuspješan eksperiment

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Beču da je RS, nakon izbora, veoma brzo formirala vlast i usvojila ključne dokumente, ali da je političko Sarajevo, uvjetovano konstituiranjem institucija, dovelo do potpune paralize na razini BiH.Cvijanović je, nakon sastanka sa šefom izaslaničkog kluba Slobodarske stranke Austrije Johanom Gudenusom, izjavila Srni da Vlada RS uspješno funkcionira, dok je na razini BiH, nakon konstituiranja Predsjedništva, sve drugo nekonstituirano, uključujući i Vijeće ministara.

Ona je posjetila da su stranke iz političkog Sarajeva blokadom i uvjetovanjem formiranja Vijeća ministara zaustavile mnoga pitanja, među kojima i europski put BiH.

„Nemate kredibilne ugovornike s kojima se možete dogovarati i koji mogu da u okviru mehanizma koordinacije preuzimaju i izvršavaju određene obaveze. To je realnost koja potvrđuje da je BiH mnogo godina, nažalost, prilično neuspješan eksperiment. Mi smo htjeli da sa svoje strane damo poticaj nekim pozitivnim procesima u okviru BiH, ali za takve stvari treba da imate partnere, koji to očito ne žele“, naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je bitno da Republika Srpska gradi prijateljstvo i kontakte s Austrijom koja je veoma važan vanjskotrgovinski partner i investitor u RS.

Pogled.ba

na vrh članka