Obilježena 25. godišnjica stradanja talijanskih novinara

Obilježena 25. godišnjica stradanja talijanskih novinara

Povodom  25. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI, Marca Luchetta, Darija D’Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. siječnja 1994. godine u Mostaru, u ponedjeljak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Cvijeće su položili veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Centra za mir Mostar, Misije OSCE-a u BiH te štićenici Dječjeg doma Mostar, piše Fena.

Veleposlanik Minasi podsjetio je da su novinari RAI-a željeli ispričati priče o patnjama djece u ratu i svih drugih ljudi koji su doživjeli rat u Mostaru, a poginuli su u eksploziji granate.

– Svojim radom su htjeli ispričati Italiji i Europi ono što se događa ovdje, ali su, također, htjeli dati svoj doprinos svima onima koji su u to vrijeme tako teško patili. Tu njihovu žrtvu danas trebamo gledati u svjetlu svih onih koji i danas pate i svih onih kojima je i danas potrebna pomoć i bolji život – poručio je Minasi.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je kako se želi pokloniti žrtvama ove tragedije, poručivši da građani Mostara ne smiju zaboraviti hrabre novinare koji su dali svoje živote da bi prenijeli vijesti iz ratnog Mostara.

– Moramo im iskazati zahvalnost jer oni su pokušavali informirati svjetsku javnost, koja je sigurno imala veliki utjecaj na sva događanja na ovim prostorima, i Mostar želi sačuvati  uspomenu na ove hrabre ljude – kazao je gradonačelnik.

U povodu 25. godišnjice smrti novinara, paralelno je održana komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potiču i u kojem se nalazi sjedište “Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin”.

Ova fondacija osnovana je nakon pogibije talijanskih novinara u Mostaru i ona pomaže u liječenju ranjene i bolesne djece u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

/HMS/

na vrh članka