Dodik i Vučić: Izgradnja autoputa Beograd – Bjeljina počinje u lipnju

Dodik i Vučić: Izgradnja autoputa Beograd – Bjeljina počinje u lipnju

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Bijeljina, preko Kuzmina, trebalo bibiti  otvoreni sredinom lipnja ili do kraja tog mjeseca, najavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjedateljom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, s kojim je, kaže, razgovarao o infrastrukturnim projektima.

“Zajedno ćemo otvoriti  radove tijekom kasnog proljeća ili ranog ljeta na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bijeljinu preko Kuzmina s autoputom Beograd-Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd – Bijeljina”, rekao je Vučić.

Dodao je da će BiH raditi dalje autoput prema Brčkom i Doboju i dalje već imaju autoput prema Banjaluci.

“Nadam se da će BiH produžiti taj autoput dalje od Brčkog do Tuzle i Sarajeva, ako je to putanja koju su izabrali”, rekao je Vučić.

Istaknuo je da je to veoma snažan poticaj odnosa Srbije i Republike Srpske za bližu suradnju ljudi i promet robe i usluga, kao i da je to od velikog ekonomskog značaja.

Prema njegovim riječima, do 1. lipnja Srbija će završiti projektnu dokumentaciju za taj dio i na tome se uveliko radi.

Vučić je izrazio očekivanje da će sredinom lipnja ili krajem lipnja zajedno sa Dodikom otvoriti radove na tom autoputu.

Dodao je Vučić da je Srbija preuzela na sebe izgradnju  mosta preko Save, čija je vrijednost oko 100 milijuna eura.

“Mi ćemo ga brzo izgraditi, to je dio poklona našem narodu u Srpskoj i BiH”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Dodika, također, upoznao sa svim onim što se događa u Srbiji, a posebno u odnosima Beograda i Prištine, kada je riječ o ukidanju ili neukidanju pristojbe koje je Priština uvela protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu, kao i potencijalnom nastavku dijaloga.

Kaže da je od Dodika dobio sve neophodne informacije o Bosni i Hercegovini, kao i o Republici Srpskoj budući da je on srpski član Predsjedništva.

“Mi smo razgovarali o suradnji Srbije i RS. Mi tu suradnju ne prekidamo već je užurbano i ohrabrujuće brzo nastavljamo”, rekao je Vučić.

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka da je zadovoljan činjenicom da se razvijaju nove faze u dogovorima koji su ranije vođeni sa Srbijom.

“Autoput kroz Bijeljinu preko Kuzmina je projekt o kojem smo govorili i ranije, a danas najavljujemo početak radova polovinom ove godine. Republika Srpska će uraditi sve da izgradnja dionice kroz Srpsku ide dobrom dinamikom”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da nema općine u RS u kojoj nije intervenirano sredstvima iz Srbije.

“Zahvaljujem se Vučiću što je osmislio ovakav način stimulacije u Republici Srpskoj kada je riječ o investicijama. To može pokazati  jednu najbolju moguću namjeru prema nama”, rekao je Dodik.

Srbija je nezaobilazan faktor u Republici Srpskoj i ona ima dobre namjere, rekao je Dodik navodeći da je Srbija spremna ponuditi  podršku i u Federaciji, ali da se takva suradnja izbjegava.

Dodik je rekao da je u ime Predsjedništva BiH pozvao Aleksandra Vučića u posjetu BiH.

Govoreći o posjeti Predsjedništva BiH Bruxellesu, Dodik je rekao da članovi Predsjedništva BiH imaju različit stav, pogotovo što se tiče Kosova, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije.

“Veoma važno da se okupe svi važni faktori i ojačaju pregovaračku poziciju Srbije. Postoje ogromni pritisci, i unutarnji i vanjski, kako bi se destabilizirala pregovaračka pozicija Srbije. Trebamo se odmaknuti  od dnevno-političkih pitanjima i posvetiti se važnom pitanju, a to je Kosovo”, rekao je Dodik.

Dodao je da vjeruje u energiju koju vidi kod pregovarača iz Srbije.

/Tanjug/HMS/

na vrh članka