Herceg: Sindikati zaposlenih u osnovnim školama nemaju razlog za štrajk

Herceg: Sindikati zaposlenih u osnovnim školama nemaju razlog za štrajk

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg izjavio je u petak u Mostaru kako nema nijednog opravdanog razloga za štrajk kojeg su najavili sindikati zaposlenih u osnovnim školama HNŽ-a za 11. veljače.

– Jedini razlog za štrajk je ta razlika u plaćama prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama koje je ova vlada naslijedila, ali mi ne možemo prosvjetnim radnicima u srednjim školama sada smanjiti plaću, da bi se one izjednačile s prosvjetnim radnicima u osnovnim školama – objasnio je Herceg tijekom današnjeg predstavljanja elektronske učionice u OŠ Antuna Branka Šimića u Mostaru, prenosi Fena.

– Sve ono što smo potpisali u Granskom kolektivnom ugovoru za osnovno obrazovanje u potpunosti smo ostvarili. Ostvarili smo povećanje plaća, ono što je rečeno, 15 posto kroz tri godine i, evo danas, ide prva plaća po tom novom kolektivnom ugovoru – istaknuo je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Također je ponovio niz drugih beneficija koje je Vlada riješila u obrazovanju, među kojima je – pitanje radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika, a rješava se i pitanje izvršnih sudskih rješenja.

Na kraju je izrazio spremnost da se dalje s predstavnicima sindikata nastave korektni razgovori kako bi kroz socijalni dijalog riješila sva otvorena pitanja.

– Mi nikad nismo bježali od razgovora i posljednje tri godine mandata ove vlade nije bilo problema u samom obrazovanju, a tako će biti i ovaj put – mišljenja je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u HNŽ-u Rašid Hadžović.

Napomenuo je kako se nada da će sindikati znati cijeniti što je urađeno za prosvjetne djelatnike te da će se drugo polugodište nastavnog procesa završiti bez problema.

/HMS/

na vrh članka