Čović i Dodik poručili Bošnjacima: Sredite svoju situaciju i dođite da se dogovorimo

Čović i Dodik poručili Bošnjacima: Sredite svoju situaciju i dođite da se dogovorimo

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom danas su se sastali u Mostaru i  razgovarali o aktualnim političkim pitanjima i uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini.„Uspostava vlasti na razini Bosne i Hercegovine nema ni jednog razloga da ne ide puno brži i intenzitetom koji do sada nije ostvaren i tu se slažemo apsolutno da u najkraćem vremenu , u narednom jednom do dva tjedana  taj posao završiti. Dogovorili smo se da naš europski put nema alternative i kandidatski status i sve preduvjete za kandidatski status  da trebao definitivno završiti tako da nije do BiH“, kazao je Čović.

Informirao je Dodika i da je razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem te da u iduću srijedu ima sastanak sa SDA na sličnoj razini u Sarajevu gdje će razgovarati na slične teme kako bi što prije počeli proces uspostave vlasti na razini BiH.

 „Mislim da trebamo što više raditi  i na zajedničkim projektima, da se neke stvari životne u BiH gdje možemo mi direktno utjecati ubrzaju bez obzira je li u pitanju infrastrukturama energetska prometna ili neka druga . Vjerujem da i s našim susjedima  mi možemo dati doprinos da odnos bude puno bolji, jer vjeruje možemo mi pretendirati i europski put i sve drugo kad su integracije u pitanju , ali naši susjedi su ipak naši prvi  prioritet, jer ako t imamo stabilnost onda imamo stabilnost i kad su ova dva naroda u pitanju“, kazao je Čović iskaknvši zadovoljstvo suradnjom sa SNSD-om i Miloradom Dodikom.

Kvalitetu sastanka i kontinuitet suradnje potvrdio je i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetivši da su i istočnom Sarajevu rukovoditelji te dvije političke partije imali konstruktivan sastanak.

„Osnovni izazov danas u BH jeste formiranje vlasti. Nedopustivo se kasni imajući u vidu da je i Hrvatska i Srpska reprezentacija veoma jasna i da u tom pogledu  HDZ BiH SNSD  čine te dvoje reprezentacije. Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture  konsoliduje ta politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje trebamo da budemo, a to je  u Parlamentu, Zastupničkom domu, u Predsjedništvu i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom, kazao je Dodik.Ističe da se mora izaći  iz kretanja u kojima se neka prethodan pitanja za svaku državu rješavaju , to  što se vlast poslije izbora formira neupitno.

„Ovdje imao zastoje  koji idu za tim da naprave čak i opstrukcije. Vidjet ćemo u narednim danim da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i dat ćemo odgovore na  tu opstrukciju, ili ona ne postoji. Mi smo dovedeni u poziciju da bošnjačka strana uvijek traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu da se ne može ni formirati niti da nešto radi. Vidjet ćemo da li je to organizirano, ali o tome ćemo pričati kasnije. Inače ih sada pozivamo da to zajedno to završimo Mislio sam da će  nakon formiranja kolegija Zastupničkog doma sve ići brzo, ali očigledno u  BiH ništa ne može ići brzo“, kaže Dodik.

On je u tom pogedu uputio apal predstavnicima bošnjačke politike“ Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom, i što tko treba da radi“, poručio je Dodik.

Razgovaralo se i od drugim temama kao što je reforma Izbornog zakonodavstva.
„SNSD potpuno podržava princip koji govori o tome da drugi ne mogu da biraju jednom narodu njegovog predstavnika. Mi ćemo to podržati“, poručio je Dodik  navodeći kako se konstitutivnost tri naroda u BH mora vidjeti svugdje.
Smatra da je osnovni element nestabilnosti u zemlji stalno zauzimanje pozicija koje pripada drugome.

Autor. D.G./Pogled.ba

na vrh članka