Osnovne škole u HNŽ-u danas štrajkaju: Žele Izjednačiti plaće sa srednjim školama

Osnovne škole u HNŽ-u danas štrajkaju: Žele Izjednačiti plaće sa srednjim školama

Prvi sat prve i druge smjene osnovci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji danas neće imati nastavu. Članovi dva sindikata, nezadovoljni načinom primjene novog kolektivnog ugovora, danas su štrajkom upozorenja željeli poslati poruku Vladi HNŽ-a.Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, kaže kako su se štrajku upozorenja odazvali svi članovi i da se odvija u svakoj osnovnoj školi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

"Vlada HNŽ povećala je plaće uposlenima u osnovnim školama za pet posto, ali je to izvršila kroz povećanje osnovice, a ne izjednačavanje koeficijenta što smo mi tražili", izjavio je Tipura naglasivši da je ovo samo početak nove borbe za prava radnika u osnovnim školama i izjednačavanje njihove pozicije s kolegama u srednjim školama. 

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, u najavi štrajka kazao je kako poslodavci kod plaćanja uposlenih u osnovnim školama ne poštuju osnovne zakonske propise te kako spremačice imaju plaću nižu od one koju je zakon definirao kao najnižu, piše Klix.ba.

"Povećanjem osnovice za pet posto učitelj je dobio 44 KM povišice, a oni u vladi koji imaju platu tri tisuće dobili su 150 KM. Ovako se samo povećala razlika u plaćama između osnovnih i srednjih škola", pojasnio je osnovu pogreške ili prevare koju je prema prosvjetarima učinila Vlada HNŽ-a. 

Nadležni u Vladi HNŽ-a u više navrata naglasili su kako nema osnova za ovaj štrajk te kako oni u potpunosti poštuju ono što je samo prije koji mjesec potpisano.

Pogled.ba

na vrh članka