Ratni zločin kod Travnika: Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za ubojstvo sinova Sarafine Lauš

Ratni zločin kod Travnika: Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za ubojstvo sinova Sarafine Lauš

Županijsko tužiteljstvo Novi Travnik ( Središnja Bosna) obustavilo je istragu protiv bivših pripadnika Armije RBiH (Luković Omera, Luković Jasmina i Dehić Safeta) osumnjičenih za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer, kako se navodi u dokumentu koji je u posjedu portala Art Info, nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili ubojstva Hrvata na području Ovnaka nadomak Travnika.

Podsjetimo, Luković Omera i Jasmina i Safeta Dehića Županijsko tužiteljstvo Novi Travnik sumnjičilo je za ubojstva sinova Dragana i Miroslava Lauša, dvojicu od trojice ubijenih sinova Sarafine Lauš, kao i za zarobljavanja Hrvata u selu Čukle kod Travnika 8. lipnja 1993. godine.

Unatoč činjenici da je Županijsko tužiteljstvo Novi Travnik, između ostalih, raspolagalo i naredbom Šerifa Patkovića, zapovjednika muslimanske brigade u kojoj je naredio napad na djelovanja na područje Ovnaka u Travnik, Županijsko tužiteljstvo Novi Travnik i dalje smatra kako nema dovoljno dokaznog materijala.

"Jasno je utvrđeno da ne postoji nijedan dokaz, izjava svjedoka koji bi jasno potvrdio da su osumnjičeni Luković Omer, Luković Jasmin i Dehić Safet počinili predmetna ubojstva i da svjedok o tome ima neposredna i direktna saznanja, da ne postoji svjedok očevidac ubojstva, niti svjedok koji bi osumnjičene na nesumnjiv način doveo u jasnu vezu s radnjama iz Naredbe o provođenju istrage", navodi se u dokumentu Županijskog tužiteljstva Novi Travnik, kojeg potpisuje postupajuća tužiteljica Sanja Hodžić.

Također, navedeno je kako će se sada istraga, odnosno, predmet ubojstava Dragana i Miroslava Lauša i Bože Žabića biti nastavljen, preciznije, voditi se protiv NN počinitelja.

Inače, osumnjičenima se stavljalo na teret da su na području sela Čukle, nakon što su snage Armije RBiH zauzelo selo, 8.6. 1993. godine, zarobili Sarafinu Lauš i Veru Žabić, koje su došle tražiti pomoć za povrijeđenog Boze Žabića i prisilili ih da ih odvedu do mjesta gdje su se krili ostali stanovnici sela hrvatske nacionalnosti. Kada su došli do tog mjesta, Božo Zabić, Ana Galić, Dragan Lauš, Miroslav Lauš i nepokretna Mara Lauš, zarobljeni su u kući Milke Peše gdje su zajedno s Ivom Stojakom, Anom Stojak, Biljom Stojak i Mirkom Pešom pet dana bili zlostavljani.

Tamo su izvodili i tukli Miroslava i Dragana Lauša, prijetili im ubojstvom. Također, Jasmin Luković je svakodnevno tukao Ivu Stojakovića. Svi zarobljenici su potom odvedeni u garažu Tuka Riđića, Također, idućeg dana, 9. lipnja1993. godine Safet Dehić je došao u tu garažu s još jednim pripadnikom Armije RBiH, odakle su odvedeni iza garaže, gdje su ih potom ubili ,a ostale zatvorenike odveli u mjesto Luke, prenosi Art Info.

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka