Dva desetljeća Konvencije o zabrani mina: BiH bez mina do 2025. godine

Dva desetljeća Konvencije o zabrani mina: BiH bez mina do 2025. godine
Danas se obilježava 20 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protupješadijskih mina, sveobuhvatnog odgovora međunarodne zajednice na humanitarne probleme izazvane protupješadijskim minama, javlja Anadolu Agency (AA).
 
Konvencija je usvojena u Oslu, 18. rujna 1997. i otvorena za potpisivanje u Ottawi 3. i 4. prosinca 1997. godine na svečanosti na kojoj je sudjelovao veliki broj svjetskih lidera. Konvencija je stupila na snagu 1. ožujka 1999. godine. U međuvremenu, 164 države su ratifikovale ili pristupile Konvenciji, uključujući ogromnu većinu država koje su ugrožene protupješadijskim minama. Bosna i Hercegovina je postala država članica Konvencije 1. ožujka 1999. godine.
 
Zahvaljujući internoj mobilizaciji i povećanoj međunarodnoj podršci, BiH je uništila kompletne zalihe protupješadijskih mina i napravila značajan napredak u pogledu čišćenja miniranih područja i osiguranja podrške žrtvama mina u proteklih dvadeset godina. Zbog ogromne površine kontaminiranog teritorija, mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata i dalje ugrožavaju sigurnost i živote 545.000 ljudi.
 
Trenutno više od 8.000 žrtava mina koristi različite vidove podrške, međutim lista stradalih od mina svake godine postaje sve duža. BiH nastoji da odgovori na globalni poziv država potpisnica Konvencije simbolično nazvanim "Završi posao!" da što prije, a najkasnije do 2025. godine, ispuni preostale obaveze iz Konvencije. To se odnosi na obavezu da pruži podršku u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina, kao i da očisti i preda na upotrebu preostale kontaminiranog teritorija.
 
Kako bi podržao ovaj ambiciozni cilj, Vijeće ministara je u siječnju ove godine usvojilo državnu Strategiju protuminskog djelovanja 2018. - 2025., planirajući postizanje krajnjeg cilja "BiH bez mina" do 2025. godine. Nevladina organizacija "World Vision" i njen partner Organizacija amputiraca "UDAS" doprinosi ovom cilju kroz provedbu projekta "Integrirana socio - ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koji financira Europska unija i koji ima za cilj ekonomsku i društvenu integraciju 200 žrtvama mina i njihovih obitelji u 11 minama ugroženih općina u BiH.
 
Izvor: Bljesak.info
na vrh članka