Suđenje za zločine u Trusini: Na zapovjednom mjestu s Padalovićem

Suđenje za zločine u Trusini: Na zapovjednom mjestu s Padalovićem
Svjedok Tužiteljstva BiH potvrdio je da je za vrijeme akcije na selo Trusina (općina Konjic) bio u zemunici sa Seidom Padalovićem iz 45. brdske brigade Armije BiH i da mu je on kazao kako akcija ide dobro.
 
Svjedoka Atifa Karovića u nastavku suđenja ispitala je Obrana Zulfikara Ališpage, kojem se, kao zapovjedniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH, sudi da je propustio da poduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine. Karović, koji je bio u sanitetu 45. brigade, kazao je da je s Padalovićem za vrijeme akcije bio u zemunici koja je bila kao istureno komandno mjesto.
 
Dodao je da mu je Padalović, koji je bio komandir Izviđačko-diverzantskog voda “Tigrovi” 45. brigade, rekao da akcija “ide dobro”. Naveo je da je Padalović razgovarao preko motorole, ali kako ne zna je li bio na vezi sa svim sudionicima akcije. Na pitanja braniteljice Jasmine Iftić, svjedok je rekao da ne zna tko je zapovjedao akcijom i da mu to nije poznato. Kazao je i da ne zna je li akcija izvedena po planu 45. brigade, kao ni jesu li akciju planirali Padalović i Jusuf Hadžalija Homeini, koji je takođe bio iz komande 45. brigade.
 
Na sugestiju da mu je Hadžalija rekao da će akcijom zapovjedati Padalović, Karović je kazao da Padalović nije zapovijedao. Braniteljica mu je predočila iskaz iz istrage u kojem je naveo da je “zemunica očito bila pripremljena da bi se iz nje moglo razgovarati motorolom”, kao i da je “evidentno da se na ovaj način moglo rukovoditi akcijom”.
 
Svjedok je rekao da je Padalović razgovarao motorolom. Karović je potvrdio da je Hadžalija naredio da se formira sanitet za akciju. Naveo je i da je dan prije akcije saznao da će u akciji sudjelovati Odred “Zulfikar”. Suđenje će se nastaviti 26. ožujka.
 
Izvor: Bljesak.info
na vrh članka