Razgovor sa don Ilijom Petkovićem: Korizmeni hod pripravlja nas na dubinski ispit savjesti

Razgovor sa don Ilijom Petkovićem: Korizmeni hod pripravlja nas na dubinski ispit savjesti

Početak Korizme posebno je vrijeme kroz godinu za sve katolike. Kroz Korizmu katolici se pripremaju za Uskrks, najveći katolički blagdan, a o značaju Korizme i pripremi za Uskrs za Pogled.ba govori don Ilija Petković.

Koji je značaj Korizme za katolike?

Od latinske riječi quadragesima, talijanski quaresima imamo hrvatsku riječ korizma odnosno spomen na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji u molitvi, postu i kušnji pripremajući se tako za svoje javno djelovanje. Za nas katolike ovo je vrijeme priprave za naš najveći blagdan – Uskrs. Sv. Pavao će napisati Korinćanima: „Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera naša“ (1 Kor 15,14). Bez Uskrsa dakle nema ni prave vjere. Isus je svojom smrću na križu i uskrsnućem otkupio čovječanstvo od grijeha i jarma smrti pobijedivši tako smrt, đavla i grijeh. Naš prvotni životni
cilj jest susret s Uskrsnulim u vječnosti na što nas korizma prvenstveno pripravlja. Želimo svojim život pokazati da smo uistinu djeca Božja, stvorena na sliku i priliku Njegovu i da ćemo se jednog dana, kao takvi, sjediniti s našim Otkupitelj u kraljevstvu Božjemu. Nažalost, dok smo još u ovome svijetu pritisnuti smo svakodnevnim i svakojakim kušnjama i napastima koje nas žele odvratiti od našega cilja. Često podlegnemo. Upravo korizma ima zadatak da se čovjek nauči odupirati svemu što ga priječi u njegovu nastojanju da ostane na Božjem, pravome putu za Nebo. Glavni značaj korizme za vjernika jest upoznati sebe tj. napraviti jednu dubinsku autorefleksiju; u moru buke i užurbanosti, mobitela i interneta - pronaći vrijeme za sebe odnosno za Boga, povući se u sobu svoga srca i duše, u tišini i promatrati svoj život Božjim očima. Kakav sam ja, ne u očima onih koji me okružuju nego u očima moga Gospodina? Samo On pravo vidi i prosuđuje.
Uviđajući tako mnoge loše stvari, navike i grijehe odlučujemo se, uz pomoć Božju, mijenjati na bolje. To je glavni cilj korizme: Naše obraćenje!

Kada govorite vjernicima o Korizmi i Uskrsu, što im kažete kako se pripremiti za taj najveći katolički blagdan?

U korizmi, koja nosi pokorničko obilježje, Crkva preporuča mnogo načina rada na sebi za cilj da budemo bolji i da prisutnjujemo Božju Riječ u svakodnevici. Ovdje želim nabrojiti neke od njih:

- Svakodnevno čitanje i razmatranje Sv. Pisma. Riječ Božja uvijek je aktualna, nikad ne stari. Pomaže nam u shvaćanju smisla života i patnje ovdje na zemlji.
- Molitva. Neizostavna točka dnevnoga reda u našemu kršćanskome životu. Razgovor sa Stvoriteljem; snaga za dalje; utjeha i pomoć u nevolji.
- Križni put. Bilo privatno, obiteljski ili u zajednici u ckrvi slijedimo Krista na njegovome putu na križ. Gledajući Njega učimo se prihvaćati životne križeve.
- Gospin plač. Pratimo našu nebesku Majku u muci i boli za svojim sinom. Pomoć je to svima koji se nalaze u sličnim životnim situacijama.
- Post i nemrs. Uzdržavanje od hrane; suosjećanje s onima koji nemaju, koji su u potrebi; darivanje.
- Razni oblici odricanja. Svako odricanje mora imati ispravnu nakanu: Odričem se nečega za nekoga ili nešto, ne da bih smršavio ili sebi uštedio nego drugima pomogao. Uskraćujem si određenje životne stvari kako bi učinio dobro djelo za bližnjega.
- Milostinja. Isus nas opominje da ne smijemo zaboraviti siromahe, prognane, one koji su u oskudici i kojima smo dužni pomoći.
- Ispovijed. Korizmeni hod pripravlja nas na dubinski ispit savjesti i temeljitu sakramentalnu ispovijed kao pomirenje s Bogom i čovjekom.

Koliko su katolici danas spremni na odricanje tijekom Korizme? Kakav je vaš dojam?

Bogu hvala, naš katolički puk u Hercegovini u velikoj mjeri ozbiljno shvaća i prihvaća ovo milosno vrijeme za rast u vjeri i pripravu za konačni susret s Uskrsnulim. Pobožnosti križnoga puta, sv. Mise i sv. Ispovijedi jako su posjećene. Naš je narod željan Boga koji jedini može dati pravi smisao života ovdje na zemlji.

Kako se svečenici spremaju za Uskrs kroz Korizmu?

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, kada službeno i počinje vrijeme korizme, svi svećenici i đakoni iz Hercegovine na čelu s našim biskupom okupljaju se u mostarskoj Katedrali na duhovnu obnovu odnosno pokorničko bogoslužje koje se sastoji od molitve, predavanja, ispita savjesti, ispovijedi, križnoga puta i na koncu Sv. Mise. To im je itekako potrebna duhovna snaga i pomoć za početak ovoga svetoga vremena. Uz osobni rad na sebi, u korizmi smo još više posvećeni narodu, bilo sakramentalno bilo kroz razne oblike pobožnosti u crkvi ili privatne duhovne razgovore. Stoga je potrebno da se vjernici još više mole za nas svećenike, a s naše strane neće izostati molitve za njih. Svi imamo isti cilj: biti bolji i radosnije naviještati i svjedočiti ljubav Božju u svome životu.

Izvor: Pogled.ba

na vrh članka