Josip Aničić imenovan za tužitelja u ŽZH: Prioritet je oštar obračun s korupcijom

Josip Aničić imenovan za tužitelja u ŽZH: Prioritet je oštar obračun s korupcijom

Širokobriježanin Josip Aničić odlukom Visokoga sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine imenovan je na mjesto tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

Josip Aničić, bivši viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH, istaknuo je da mu ovaj uspjeh puno znači te je na novoj funkciji najavio oštar obračun s korupcijom.

Za mene imenovanje tužiteljem znači uspjeh u nečemu čemu sam težio i usmjeravao svoje znanje i priznanje moga dosadašnjeg rada i ponašanja, svjestan odgovornosti koja je sad na meni, izjavio je za portal Jabuka.tv novoimenovani tužitelj u Županijskom tužiteljstvu ŽZH Josip Aničić.

Obračun s korupcijom

Aničić je također u razgovoru nakon odluke VSTV-a BiH otkrio koji će mu biti prioriteti u obnašanju nove dužnosti.

Beskompromisan i oštar obračun s korupcijom, ne odustajući od svojih i zakonskih načela. Ni pod koju cijenu, istaknuo je Aničić za portal Jabuka.tv.

Inače, Josip Aničić je, nakon završetka Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, karijeru započeo 2010. godine u Županijskom tužiteljstvu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu kao tužiteljski pripravnik volonter.

Dvogodišnjim volontiranjem stekao je uvjete za polaganje pravosudnog ispita, a nakon što je položio pravosudni ispit uslijedilo je razdoblje apliciranja na javne natječaje širom Bosne i Hercegovine.

Početkom 2015. godine počinje raditi kao viši stručni suradnik u Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu, obavljajući uz to i poslove odnosa s javnošću. Poslije tri godine rada stekao je uvjete za apliciranje na mjesto županijskog tužitelja.

Iako nije bilo nimalo lako, danas znam da se sve isplatilo, rekao je novi tužitelj u Županijskom tužiteljstvu ŽZH za portal Jabuka.tv.

Aničić je kao viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH radio četiri godine.

Mogu Vam reći da sam stekao mnogobrojna iskustva, a prije svega iskustvo donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti. Uz to, kao službenik za odnose s javnošću stekao sam iskustvo komuniciranja sa strankama. Najviše me raduje činjenica da je Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu danas prepoznato po transparentnosti i otvorenosti u svom radu, zaključio je Aničić.

Imenovani nositelji pravosudnih funkcija u BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u četvrtak je, drugog dana sjednice, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Bojan Đedovac, na mjesto suca Općinskog suda u Lukavcu
Alma Mujčinović, na mjesto sutkinje Općinskog suda u Tuzli
Haris Hairlahović, na mjesto suca Općinskog suda u Cazinu
Srđan Ljiljak, na mjesto suca Općinskog suda u Bihaću
Danka Šimunović, na mjesto sutkinje Općinskoga suda u Mostaru
Aida Bešlija, na mjesto tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo
Josip Aničić, na mjesto tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke
Lejla Hasić, na mjesto stručne suradnice Općinskog suda u Srebreniku
Ivana Saletović, na mjesto stručne suradnice Općinskoga suda u Srebreniku
Dantes Samardžić, na mjesto stručnoga suradnika Općinskog suda u Cazinu
Daniela Kos, na mjesto stručne suradnice Općinskoga suda u Livnu
Dženita Mehidić, na mjesto stručne suradnice Općinskog suda u Tuzli.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnoga znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja izvan posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. travnja 2019. godine.

Također, na sjednici je imenovana Anika Kešelj na mjesto prve zamjenice glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo i vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Izvor: Jabuka.tv

na vrh članka