Kako će biti raspodjeljene ministarske pozicije između HDZ, SDA i SNSD?

Kako će biti raspodjeljene ministarske pozicije između HDZ, SDA i SNSD?

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH na sljedećem sastanku, koji bi mogao biti održan sljedećeg tjedna, definirat će i raspodjelu ministarskih mjesta u Vijeću ministara.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, HDZ BiH, kojem bi trebala pripasti tri ministarstva, najvjerojatnije će dobiti resore vanjskih poslova ili financija, a zainteresiran je i za ministarstva pravde i obrane.

SDA, sama ili s eventualnim koalicijskim partnerima iz bošnjačkog bloka, dijelit će tri pozicije. Prema najavama iz ove stranke, oni su zainteresirani za Ministarstvo financija koje, kako kažu, nikada nije pripadalo ovoj stranci. Ukoliko i ovoga puta odustanu od te pozicije, prihvatit će Ministarstvo vanjskih poslova. Zainteresirani su i za Ministarstvo civilnih poslova, gdje bi još četiri godine na čelu ostao Adil Osmanović, te za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao i Ministarstvo sigurnosti.

Načelno je postignut dogovor da Srbima osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara pripadnu tri ministarstva i to Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo pravde.

– Dogovor o raspodjeli pozicija bit će postignut u drugoj fazi razgovora, nakon što budu utvrđeni temeljni principi djelovanja. Zasad ne sluti da bi u raspodjeli trebalo biti većih problema – tvrde izvori “Glasa Srpske”.

/HMS/

na vrh članka