Predstavljena knjiga ” Sjećanja na život Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj”

Predstavljena knjiga ” Sjećanja na život Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj”

U organizaciji Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca “Karpati” iz Lipovljana u petak navečer je Narodnoj knjižnici predstavljena knjiga “Sjećanja na život Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj”, ukrajniskog književnika i novinara Pavlova Holovčuka.

Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Novskoj, a predstavio je profesor Franjo Horvat.
Autor Holovčuk na zanimljiv način priča o dolasku Ukrajinaca na prostore oko Prnjavora i Banja Luke u Bosni te zapadnoj Slavoniji, odnosno Lipovljane i okolicu, istaknuo je. Doseljavanje Ukrajinaca na prostore današnje zapadne Slavonije te Bosne započinje koncem 19. stoljeća i traje sve do kraja 1935. godine, kada se u Lipovljane doseljavaju Hoškovi i Javiljakovi, posljednje obitelji koje su napustile Ukrajinu i naselile se u Lipovljane i okolicu.

Na 369 stranica u knjizi je prikazan ne samo dolazak Ukrajinaca već i njihov život i rad te usponi i gospodarski padovi u novom zavičaju kao i njihova stradanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski književnik Pavlo Holovčuk piše isključivo na svome materinskom jeziku, a nakon povratka iz Njemačke u Lipovljanima živi i stvara od 2005. godine. Do sada je napisao pet knjiga, a “Sjećanje na život Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj” u prvom izdanju tiskana je na ukrajinskom dok je večeras 2. izdanje po prvi put predstavljeno na hrvatskom jeziku.

Tim povodom Holovčuk je rekao: ” Knjigu sam tiskao na hrvatskom kako bi o doseljavanju Ukrajinaca u svoju novu domovinu saznala šira, kako mlada tako i starija čitateljska publika koja ne poznaje dovoljno ukrajinski jezik.”

Izvor: narod.hr/hina

na vrh članka